Drugi pišu

Počeo 8. međunarodni festival horske duhovne muzike “Muzički edikt”

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski otvorila je večeras osmi međunarodni festival horske duhovne muzike “Muzički edikt” u porti Sabornog hrama u Nišu.

Ovogodišnji Muzički edikt u rodnom gradu Svetog cara Konstantina, pod pokroviteljstvom Njegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija i sa blagoslovom Njegovog preosveštenstva episkopa niškog Arsenija, predstavlja riznicu i spoj duhovnosti i muzike čineći našu kulturnu baštinu potpunijom i bogatijom, poručila je Sotirovski.

Ona je izrazila zahvalnost Niškoj eparhiji i svima koji po osmi put samopregorno i marljivo Nišlijama predstavljaju bogatu tkanicu duhovnih zvukova, a brojnim gostima, učesnicima festivala kojih je više od 800 i dolaze iz Srbije i još 11 inostranih zemalja, poželela prijatan boravak u našem gradu.

Protojerej Branislav Cincarević pozdravio je prisutne u ime episkopa niškog Arsenija rečima da moto ovogodišnjeg festivala glasi: “Sve što diše neka hvali Gospoda”. Car Konstantin je u Milanu proglasio slobodu za hrišćanstvo i sve druge veroispovesti, a njegov znak pod kojim je pobeđivao postao je najpoznatiji simbol našeg grada Niša, rekao je Cincarević.

Na ovogodišnjem ediktu učestvuje 18 horova, među njima i Hor Sikstinske kapele iz Vatikana koji će prvi put nastupiti u Nišu kao i Hrišćanski hor kalkutskih škola iz Indije, a tu su i domaćini, Crkveno pevačka družina Branko, koja postoji već 136 godina.

Posle 16 godina u Srbiji je nastupila Makedonska filharmonija koja je i otvorila festival. Inače, Nišlije su večeras prvi put imali priliku da čuju zvuke sa novog klavira vrhunske klase, marke “Bechstein”, koji je nedavno stigao u naš grad.

Ovogodišnji Muzički edikt trajaće do 7. juna, a svake večeri program u porti Sabornog hrama počinjaće u 19.30 sati.

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *