„Dodatna podrška EU medijima u Srbiji tokom pandemije COVID-19 - Podrška Roma World “ Vesti Vesti

Pilot projekat za legalizaciju kuća u romskim naseljima

Na osnovu dostupnih podataka pretpostavlja se da oko 120.000 Roma živi u nelegalnim kućama, kojih je, prema procenama nevladinog sektora oko 20.000 u romskim naseljima širom Srbije. .

Broj nelegalizovanih objekata u romskim naseljima u Nišu I Leskovcu je oko hiljadu, kaže Osman Balić, direktor “YUROM Centra” iz Niša.

Razlozi što su ovi objekti u statusu nelegalizovanih su razni, od nedostatka sredstava za legalizaciju (taksu) do nepoznavanja propisa, pa sve do izbegavanja plaćanja poreza državi.

Bez urednih  papira, vlasnik kuće ne može mnoga prava da ostvari, počev od legalnog priključka na komunalnu mrežu do uzimanja kredita kod neke banke, pa sve do legalne prodaje nekretnine.

„Yurom Centar“ pokrenuo je akciju besplatne legalizacije kuća u romskim naseljima u Nišu i Leskovcu. Vlasnici prvih 50 kuća koji se jave organizaciji dobiće besplatno ozakonjenje, navodi se u pozivu koji je objavljen početkom leta.

“Ovo je pilot projekat koji realizujemo u saradnji sa Regionalnim savezom za saradnju I Fondacijom za otvoreno društvo.

Realizacijom ovog pilot-projekta treba da se stvori model po kome bi moglo da se rešava pitanje legalizacije kuća u romskim naseljima u čitavoj Srbiji, koji u krajnjoj liniji ima za cilj legalizaciju i zaštitu brojnih romskih naselja od kojih neka postoje duže od 100 godina i nalaze se na atraktivnim gradskim lokacijama.”, kaže Balić I dodaje da će zahvaljujući ovom projektu vlasnici “divljih” nelegalnih objekata dobiti legalne kuće za koje će uredno plaćati porez. Odnosno, to će postati nekretnine  koje će vlasnici moći da ostave u nasledstvo svojoj deci, unucima, da ih prodaju, stave pod hipoteku za kredit – ističe Balić.

Tokom leta   u YUROM Centru je napravljena  baza podataka svih zainteresovanih vlasnika “nelegalnih” objekata u romskim mahalama u Nišu I Leskovcu. Interesovanje je izuzetno veliko, kažu u ovoj organizaciji I ističu da je jedan od najvećih problema u realizaciji ovog projekta to što su vlasnici kuća zbog sezonskih poslova veoma često odsutni, pa se kasni sa dostavom potrebne dokumentacije.

Sledeće nedelje prvih 30 zahteva za legalizaciju objekata u romskim mahalama u Nišu I Leskovcu biće dostavljeno lokalnim administracijama, kažu u YUROM Centru I dodaju da je saradnja sa lokalnim samoupravama u ova dva grada izuzetna I da postoji politička volja da se izadje u susret rešavanju problema legalizacija kuća u romskim naseljima.

„Izradu ovog teksta omogućio je EUROPEAN endowment for democracy. Sadržaj i stavovi izneti u ovom tekstu predstavljaju stavove autora projekta „ Dodatna podrška EU medijima u Srbiji tokom pandemije COVID-19 – Podrška Roma World“ i nužno ne izražavaju stavove EUROPEAN endowment for

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *