Vesti Vesti

Otvoreno pismo direktorki OŠ „Petar Petrović Njegoš“ u Vrbasu – pokret OPRE ROMA

Poštovana direktorka Slavice Gvozdenović,

Mi, kao predstavnici pokreta Opre Roma Srbija, pišemo kako bismo izrazili duboku zabrinutost u vezi sa uznemirujućim incidentom diskriminacije i maltretiranja sa kojim se suočava romska devojčica koja pohađa OŠ „Petar Petrović́ Njegoš“ u Vrbasu. Tretman koji je pretrpela od strane svojih drugova iz razreda je apsolutno neprihvatljiv i protivan je principima jednakosti, poštovanja i inkluzije.

Snažno vas pozivamo da preduzmete hitne mere kako biste rešili ovaj incident i sprečili dalje akte diskriminacije unutar vaše obrazovne institucije. Od najveće je važnosti da započnete ozbiljan razgovor sa svim učenicima u školi, fokusirajući se na promovisanje empatije, razumevanja i kulturološke osetljivosti. Ovaj razgovor treba da naglasi vrednost različitosti i podstakne inkluzivno okruženje u kome se svaki učenik oseća bezbedno, poštovano i podržano.

Štaviše, ključno je razgovarati sa roditeljima učenika kako bi se osiguralo da su svesni incidenta i njegovih implikacija. Organizacija sastanka ili radionice posebno osmišljene da se bavi pitanjem diskriminacije, stereotipa i predrasuda može podstaći dijalog između škole, roditelja i šire zajednice. Uključivanjem roditelja u ovaj proces, možete promovisati saradnju u stvaranju inkluzivnijeg okruženja za sve učenike.

Razumemo da su nedavni događaji, uključujući tragična masovna ubistva koja su se dogodila pre samo tri nedelje, povećali tenzije u Srbiji. Od suštinske je važnosti da brzo prepoznate i pozabavite ovim novonastalim tenzijama. Uzimajući proaktivan pristup i otvoreno razgovarajući o ovim pitanjima, možete pomoći u ublažavanju strahova, promovisanju jedinstva i sprečavanju daljih čina diskriminacije ili nasilja u vašoj školskoj zajednici.

Pozivamo vas da pokažete snažno vođstvo i obezbedite da se svi učenici, bez obzira na njihovo poreklo, osećaju bezbedno, podržano i cenjeno u školskom okruženju. Verujemo da ćete aktivnim rešavanjem ovog incidenta i primenom mera za sprečavanje budućih pojava doprineti pozitivnom razvoju vaših učenika i negovati kulturu inkluzivnosti i poštovanja.

Verujemo u vašu posvećenost održavanju principa jednakosti i pravde u vašoj školi i radujemo se što ćemo čuti o konkretnim koracima koje ćete preduzeti da biste rešili ovo pitanje. Obaveštavajte nas o svom napretku u rešavanju ovog problema i stvaranju inkluzivnijeg okruženja za sve učenike.

Zajedno možemo raditi na budućnosti u kojoj svako dete ima jednaku priliku da napreduje i uspe.

S poštovanjem,

Pokret Opre Roma Srbija

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *