Vesti Vesti

OŠ“Vuk Karadžić“ u Nišu obeležila praznik Sveti Sava

27,januar Savindan je obeležila i OŠ“VUk Karadžić“ u NIšu, prigodnim programom u kojem su učestvovali učenici ove škole.

Sava Nemanjić, Sveti Sava je utemeljivač Srpske pravoslavne crkve, države i školstva. Smatra se začetnikom srpske srednjovekovne književnosti, zaštitnik je prosvetnih ustanova.

Godine 1219. izdejstvovao je autokefalnost SPC, a njegova dela „Nomokanon“ (1220) i „Sinodik pravoslavlja“ (1221) postali su pravni i duhovni stubovi srpske državnosti. Njegovom zaslugom osnovani su književni i školski centri u manastirima.

Mošti Svetog Save sahranjene su maja 1237. u manastiru Mileševa, a otomanske vlasti su ih iskopale i 1594. spalile na Vračaru, u Beogradu. Škole u Srbiji sečenjem slavskog kolača i priredbama učenika obeležavaju školsku slavu, u čast prvog srpskog arhiepiskopa, prosvetitelja i tvorca zakonodavstva. Savindan se proslavljao kao školska slava sve do 1945. godine, kada je ukinut odlukom tadašnjih vlasti. Posle poluvekovne zabrane od komunističkog režima, 1990. godine ponovo se vraća kao školska slava.

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *