Vesti Vesti

Opština Odžaci odlučila da iseli žitelje romskog nehigijenskog naselja u Bogojevu.

Opština Odžaci donela je odluku da raseli sve porodice iz romskog naselja u Bogojevu, kojima će biti kupljene pristojne kuće u selu. Oko 40 romskih porodica, sa više od stotinu članova, stanuje na periferiji, u divljem naselju okruženom šumama i barama, bez najosnovnijih uslova za život.

Živimo u kućama koje prokišnjavaju i čije je zidove izjela vlaga. Nijedna kuća nema kupatilo, jer nemamo uvedenu vodu. U naselju postoji samo jedna česma, čija voda nije za piće, ali mi je pijemo, jer nemamo drugu. U kuće se uvlače zmije i žabe iz okolnih bara, i pacovi, koji su izujedali decu i starije. Kad padne kiša, u blatu smo do kolena. Moramo da gazimo tri kilometra da bismo došli do puta. Naša deca ustaju u pet ujutro da bi stigla u školu u 7. Kad se razbolimo, ne dolazi nam Hitna pomoć, jer niko ne zna ni da postojimo. Odsečeni smo od sveta i zaboravljeni – opisuje Slađan Oršoš (29), koji sa suprugom i troje dece, od osam meseci, osam i deset godina, stanuje u jednoj sobi.

Slađan kaže da mu je životni san da sa porodicom živi u normalnoj kući, koja će imati izlaz na asfalt.

– O poslu ne smem ni da sanjam, jer nikad nisam radio u nekoj firmi, pa i ne znam kako to izgleda. Da nam nije socijalne pomoći i dečjih dodataka, većina nas u naselju ne bi nikad dinar videla. Glavni posao nam je da kopamo po smetlištima i sakupljamo sekundarne sirovine – priča Slađan.

Njegova porodica je na listi prioriteta za iseljavanje iz neuslovnog naselja. Koordinator Kancelarije za Rome u Odžacima, Miroslav Ilić, kaže da je iz opštinskog budžeta izdvojeno 9,3 miliona dinara za kupovinu 10 do 15 kuća za najugroženije porodice sa više dece u naselju u Bogojevu.

– Planirano je da narednih godina budu iseljene i ostale porodice, kojima će, takođe, biti kupljene kuće sa okućnicom i ekonomskim dvorištem, da bi u njima mogle i da privređuju. Novac za stambeno zbrinjavanje ovih ljudi obezbediće lokalna samouprava, koja na tom prostoru namerava da uredi carinsku zonu, a pokušaćemo da za kupovinu kuća pribavimo i donacije iz evropskih fondova – istakao je Ilić.

„ČERGA“

LOKALNA samouprava u Odžacima bila je sufinansijer projekta, kojim je Ekumenska humanitarna organizacija iz Novog Sada izgradila kupatila u 32 domaćinstva u romskom naselju „Čerga“ u Deronjama. – To naselje ima dobre kuće, struju, vodu i put. Uspeli smo da naselje legalizujemo i trenutno se, uz pomoć OEBS, radi plan detaljne regulacije – izneo je Ilić.

Izvor

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.