Vesti Vesti

Od novembra 2021. zabeleženo 17 slučajeva diskriminacije Roma, prijavljeno samo sedam

Od novembra 2021. godine u Srbiji je zabeleženo 17 slučajeva diskriminacije prema Romima, od kojih je sedam prijavljeno povereniku za zaštitu ravnopravnosti, saopšteno je danas na predstavljanju izveštaja „Unapređenje pristupa pravdi za Rome u Mađarskoj i Srbiji“ nevladinih organizacija Praksis (Praxis) i „Mi ovde pripadamo“ (Idetartozunk).

Predstavnica Praksisa Marija Dražović istakla je da su ključni nalazi izveštaja da su Romi i 13 godina nakon usvajana Zakona o zabrani diskriminacije izloženi različitim oblicima diskriminacije.

Istakla je da su Romi od najranijeg uzrasta svakodnevno izloženi diskriminaciji i da se može steći utisak da „Romi prihvataju određena diskriminatorna ponašanja kao prihvatljiv i normalan deo svakodnevnice“.

Ukazala je da Romi nerado prijavljuju diskriminaciju jer smatraju da na taj način ne mogu da reše problem, da tako neće pomoći ni drugima, a da se najviše plaše da će trpeti posledice, odnosno viktimizaciju.

Dražović je ukazala da je Romima potrebna besplatna pravna pomoć da bi identifikovali neko ponašanje kao diskriminaciju i asistencija da bi koristili pravne lekove kako bi se od diskriminacije zaštitili.

Istakla je da se većina slučajeva odnosi na diskriminaciju pri zapošljavanju i dodala da gotovo ne postoji slučaj da je neko diskriminisan samo po nacionalnoj osnovi, zato što je Rom već su te osobe diskriminisane i po drugim osnovama.

Navela je slučaj Romkinje koja je, iako je devet godina radila u zdravstvenoj instituciji, neprestano bila angažovana na osnovu ugovora o privremenim poslovima dok su njene neromske kolege bile zaposlene na neodređeno.

Navela je i slučaj Romkinje koja je dobila otkaz u butiku nakon dve nedelje, kada ju je upoznala vlasnikova supruga, koja joj je saopštila da je butiku potreban neko ko „nije takvog izgleda“, odnosno da im treba „neko ko nije tamne puti zbog samih kupaca“, uz objašnjenje da je za protekle dve nedelje „opao promet“.

Direktor YUROM centra Osman Balić podsetio je na odluku mađarskog suda kojom je presuđeno da je mađarsko društvo odgovorno za diskriminaciju Roma u oblasti obrazovanja zbog čega je Mađarska u obavezi da Romima isplati 80 miliona forinti.

On je istakao da diskriminacija ima cenu i da je dobro što je ta kazna egzaktno utvrđena, ocenivši da je „zločin uskratiti deci obrazovanje“.

Istakao je da bi bilo dobro da „neko u Srbiji“ plati zbog diskriminacije jer zbog diskriminacije prema Romima „skoro niko nije odgovarao“ i pored toga što postoji Zakon.

Balić je rekao da i pored toga ima pozitivnih promena u odnosu prema Romima u Srbiji jer, „na svu sreću, narod je na našoj strani, građani se menjaju, srpski narod daje podršku Romima, pa i drugim manjinama, a vidite da se menja odnos prema seksualnim manjinama“.

On je upozorio da postoje romske organizacije koje su postale komformističke i ulepšavaju stvarnost udvarajući se tako vlastima.

Naveo je da poslednjih godina simptomatična „dijagnoza da Romi ne prijavljuju diskriminaciju jer se možda plaše reaktivnog nacionalizma – kad nešto prijavite dobije po šiji jer ste nešto prijavili“.

Izvor: https://www.danas.rs/vesti/drustvo/od-novembra-2021-zabelezeno-17-slucajeva-diskriminacije-roma-prijavljeno-samo-sedam/ Danas

izveštaj na linku http://www.praxis.org.rs/index.php/sr/reports-documents/praxis-reports/item/1692-building-trust-in-equality-enhancing-access-to-justice-for-roma-in-hungary-and-serbia

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *