Vesti Vesti

NSRNM i Forum za etničke odnose potpisali sporazum za poboljšanje položaja Roma

Predstavnici Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine i Foruma za etničke odnose potpisali su sporazum za poboljšanje položaja Roma, a tom prilikom istaknuto je da su Romi na marginama društva i da je jedan od osnovnih problema što ih nema na mestima gde se donose odluke.
Sporazum koji obuhvata 19 oblasti potpisali su predsednik Izvršnog odbora Foruma za etničke odnose Dušan Janjić i predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Vitomir Mihajlović.
Janjić je istakao da Srbiji treba strategija održive manjinske politike koja bi, pre svega, akcenat stavila na uključivanje nacionalnih manjina.

“Vlada, država je tu da napravi iskorak kada je u pitanju položaj Roma. Jedna takva strategija je doneta u martu. Tako da se ova naša platforma oslanja na tu strategiju i ova naša inicijativa ima za cilj da pomogne da se ova strategija Vlade, države i društva Srbije izvrši“, naglašava Janjić.

Smatra da je očigledno da desetogodišnji i duži rad na uključivanju Roma daje neke rezultate.

Janjić navodi da su Romi zajednica u najvećem riziku koji postoji u socijalnom, ekonomskom i političkom smislu u Srbiji i Evropi i otuda pažnja i nužan odgovor.
„Naša saradnja ima za cilj da pomogne što veće i brojnije uključivanje Roma u javni život, u institucije, u odlučivanje, administraciju“, rekao je Janjić.

Mihajlović je rekao da dugo godina postoji borba da Romi budu prisutni na mestima gde se vodi javna politika i gde se rešavaju problemi.
Sporazum o zajedničkoj saradnji važan je naročito oko implementacije određenih projekata usmerenih prema Romima, a posebno u podizanju kapaciteta Nacionalnog saveta, pre svega kada je u pitanju adukacija, rekao je Mihajlović.

izvor

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *