Vesti Vesti

Novi Zakon o stanovanju predviđa zabranu prisilnog iseljavanja Roma

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović najavila je da će do kraja 2015. godine biti usvojen Zakon o stanovanju koji će predvideti zabranu prisilnog iseljavanja Roma.

Zorana Mihajlović, koja koordinira rad državnih organa i nevladinog sektora u vezi sa unapređenjem položaja Roma je nakon sastanka sa zamenicom direktora organizacije Amnesti internešnel za Evropu Gauri van Gulik rekla da će taj zakon biti u javnoj raspravi od polovine novembra, da bi krajem novembra trebalo da bude usvojen na Vladi i u parlamentu do kraja decembra, prenosi Tanjug.


Mihajlovićeva je istakla da Romi neće moći više da budu prisilno iseljavani, odnosno da će morati da se ispoštuje odgovoarajuća procedura, obave razgovori i ukaže pravna pomoć obezbedi im se drugi smestaj i sve drugo što je potrebno.

„Uporedo sa zakonom pripremamo i podzakonska akta da bi mogala odmah da počne primena zakona“, rekla je Mihajlovićeva.

Ministarka je rekla da je sa predstavnicima Amnesti internešnela razgovarala o položaju romske populacije u Srbiji i podsetila da vlada spovodi projekat koji se bavi unapređenjem položaja Roma u okviru kojeg su popisana sva romska naselja kojih u našoj zemlji ima više od 160.

Mihajlovićeva je poručila da Romi moraju da žive u adekvatnim uslovima, jer su oni građani ove zemlje i da država mora da im obezbedi iste uslove obrazovanja, socijalnu i zdravstvenu zaštitu, kao i svim ostalim građanima.

Ona je dodala da je važno da kada se zakon donese, on bude i primenjen. Na sastanku je predstavila i savetnika za inkluziju Roma Zorana Tairovića.

Gauri van Gulik je zahvalila Zorani Mihajalović na proaktivnom pristupu u poboljšanju života romske populacije u Srbiji dodajući da ta organizacija očekuje da u Srbiji bude donet Zakon o stanovanju koji će unaprediti položaj Roma.

Ona je istakla da taj zakona treba da bude usaglašen sa međunarodnim standardima, kao i svime što je urađeno u prethodnih šest godina, odnosno da se više nikad ne dozvoli prisilno iseljavanje Roma.

Gulik je rekla da Romima uvek mora da se obezbedi odgovarajući smeštaj ako moraju da menjaju lokaciju.

„Novinari mogu na svako gradilište ako je bezbedno“

Ministarka Mihajlović izjavila je da predstavnici medija mogu da dođu na bilo koje gradilište, ali da prethodno mora da se ispoštuje procedura da bi bili bezbedni.

Naglasila je i da bi volela da Komunalna policija objavi izveštaj o incidentu sa novinarima na Savskom šetalištu, uoči polaganja kamena temeljca za „Beograd na vodi“.

„Gradonačelnik Siniša Mali se izvinio novinarima i to pozdravljam i to je veoma važno, o bilo kom novinaru da je reč, a koji se nađe u situaciji kao što se dogodilo ponovo juče“, rekla je Mihajlovićeva odgovarajući na pitanje novinara u Vladi Srbije.

Upitana zašto je, o slučaju na Savskom šetalištu, rekla da novinari ne smeju bez odgovarajuće opreme da se pojave na gradilištu, iako postoje snimci da je novinarska ekipa bila uoči polaganja kamena temeljca, kada gradilište nije bilo ograđeno, niti je postojala tabla da je reč o gradilištu, Mihajlovićeva je odgovorila da je ona razgovarala sa Malim, koji ju je infomisao o tome i da je na osnovu toga dala komentar.

„Razgovarala sam sa gradonačelnikom koji me je informisao da je sprovedena istraga u Komunalnoj policiji o celom događaju. Svako gradilište se priprema unapred, a ne čeka se isti dan kada se polaže kamen temeljac“, objasnila je Mihajlovićeva.

Ona je takođe dodala da nema ništa protiv toga da republička inspekcija uvek ode na teren i proveri da li je na nekom gradilištu sve urađeno u skladu sa zakonom i standardima.

Ministarka Mihajlović je dodala da bi svakako, Komunalna policija trebalo da objavi izveštaj o tom događaju i „tako ga podeli sa svima“.

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *