Vesti Vesti

Novi LAP za poboljšanje položaja Roma i Romkinja u Nišu, budžetiran sa po 12 miliona dinara na godišnjem nivou

Na poslednjoj sednici Gradskog veća, održanoj u sredu, doneta je  odluka koja bi mogla značajno da unapredi život Roma na teritoriji grada Niša. Lokalni akcioni plan za poboljšanje uslova života Romkinja i Roma u Nišu, najbrojnije nacionalne manjine u ovom gradu, usvojen nakon javne rasprave u kojoj su učestvovali svi relevantni činioci. Ovaj plan predviđa niz mera i investicija u periodu od 2024. do 2026. godine, sa budžetskom linijom od 12 miliona dinara na godišnjem nivou namenjenih za rešavanje prioriteta identifikovanih u planu.

Zamenica gradonačelnice, Dušica Davidović, naglasila je da je ovo donošenje plana označilo ključni korak u ostvarivanju prava i poboljšanju životnih uslova Roma u Nišu. Prema njenim rečima, formiranje radne grupe za pripremu izrade ovog plana bilo je u skladu sa zakonskim zahtevima, ali je takođe pokazalo i nameru lokalne samouprave da aktivno radi na poboljšanju situacije romske zajednice.

“Javna rasprava o ovom planu bila je veoma korisna jer smo dobili dragocene predloge od građana, ali i podršku od relevantnih institucija i Nacionalnog saveta Roma Republike Srbije. Ovaj plan nije samo dokument, već je rezultat saradnje i zajedničkih napora kako bi se identifikovali i rešili ključni problemi koji opterećuju romsku zajednicu u Nišu”, izjavila je Davidović.

Budžetska linija od 12 miliona dinara za naredne tri godine predstavlja značajan napredak u finansijskoj podršci za projekte koji će unaprediti život Roma. Davidović je dodala da je ova budžetska linija povećana za dva miliona dinara u odnosu na prethodnu godinu, što pokazuje ozbiljnost i predanost lokalnih vlasti u rešavanju problema koji se tiču romske zajednice.

Radna grupa koja je radila na izradi plana bila je sastavljena od predstavnika relevantnih romskih udruženja i nevladinih organizacija, kao i predstavnika ključnih institucija poput Uprave za društvene delatnosti, Pčelice, Doma zdravlja Niš, Instituta za javno zdravlje, Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj, Centra za socijalni rad i Nacionalne službe za zapošljavanje.

Plan akcije obuhvata širok spektar tema, uključujući poboljšanje pristupa obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti, zapošljavanju i stambenim uslovima. Očekuje se da će sprovođenje ovih mera imati dugoročne pozitivne efekte na kvalitet života Roma u Nišu, te da će doprineti jačanju socijalne kohezije i inkluziji ove važne zajednice.

izvor: https://glasjuga.rs/nis-usvaja-lokalni-akcioni-plan-za-unapredjenje-zivota-roma-grad-za-poboljsanje-zivota-ove-nacionalne-manjine-izdvaja-12-miliona-dinara-u-naredne-tri-godine/?fbclid=IwAR0uGXEKHYRTXTrEIofsCfjQfnVFSEhcMl0LrxZCJVi16UAAwYB0zMZPiUI

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *