Vesti Vesti

NKD o novom nacrtu niškog GUP-a: Opet nedovoljno transparentno, opet zakonski sumnjivo

Iako je netransparentnost bila jedna od glavnih zamerki na prethodni letnji nacrt izmena Generalnog urbanističkog plana Grada Niša, i ovaj novi kasnojesenji ima niz nepravilnosti u proceduri uključivanja građana i javnosti. Suštinske zamerke struke nisu otklonjene, već su samo odložene za budućnost, čime se nezakonitost ozakonjuje. Tražimo da se poništi sadašnji javni poziv i raspiše novi, kao i da se argumentovano odgovori na sve primedbe stručnjaka.

Ovako važan dokument zahteva da se i suštinski i formalno ispune sve procedure jer predstavlja dokument od najvećeg interesa građana.

Slučajno ili namerno, opet je napravljena greška i nisu ispoštovana pravila, jer je na zvaničnom sajtu grada Niša Obaveštenje o javnom pozivu na ponovljeni Javni uvid u Nacrt III izmena i dopuna GUP Niša 2010-2025 objavljeno 10 dana nakon što je formalno ispoštovan Zakon objavljivanjem u dnevnom listu Srpski telegraf. Veoma je indikativno što je Obaveštenje na zvaničnom sajtu grada postavljeno tek kada su završene Javne prezentacije 25, 26 i 29. novembra, na koje su građani „pozvani“ samo putem oglasa u dnevnom listu Srpski telegraf.

Sumnju u netransparentnost potvrđuje Komisija gradske uprave za sprovođenje ovog postupka, koja nije zvanično obavestila u pisanoj formi podnosioce primedbi o rezultatima prvog Javnog uvida, kao i da će ovakav izmenjeni Nacrt III izmena i dopuna GUP Niša biti na Javnom uvidu.

Pored proceduralnih, suštinski problem je u tome što novi Nacrt nije otklonio ključne urbanističko-građevinsko-arhitektonske nedostatke postojećeg dokumenta.

Između ostalog, (a) nisu dostavljeni nedostajući uslovi nadležnih institucija za izradu izmena i dopuna GUP-a, prema Zakonu o planiranju i izgradnji (tabela, strane 6, 7, 8); (b) i dalje ne postoji Studija visokih objekata i njihovog uticaja na okolinu, nisu dati odgovori vezano za uticaj povećane gustine stanovanja na postojeću infrastrukturu, kao ni nedostatak geotehničkih, geomehaničkih i geoloških elaborata koji su osnova za izgradnju novih višespratnica, već je sve „rešeno“ ubacivanjem fraze „utvrdiće se naknadno“ (tabela pravila građenja 3.1.20.A, strana 10); (c) i svi ostali urbanističko-građevinsko-arhitektonski nedostaci su „rešeni“ izmenama i dopunama broj 9, gde ovaj Nacrt umesto smernica i pravila za sprovođenje daljih koraka u izradi planova generalne i detaljne regulacije uvodi pojam „dalje urbanističke razrade“ koji protivzakonito prebacuje strateške detalje kreiranja generalnog urbanističkog plana na planove nižeg nivoa, i na taj način pokušava da „ozakoni“ nedostatak ključnih elemenata koje mora da sadrži generalni urbanistički plan (strane 12 i 13).

Na osnovu svega napred navedenog, imajući u vidu i veliki broj zamerki koji su dostavljene na prošli predlog Nacrta, kao i stratešku važnost ovog dokumenta, smatramo da je ovakvo ponašanje izabranih predstavnika građana Niša nedopustivo, i zahtevamo da se poništi Javni poziv od 19. novembra na ponovljeni Javni uvid u Nacrt izmena i dopuna GUP Niša 2010-2025.

Nakon poništavanja, potrebno je zvanično na sajtu grada unapred najaviti početak Javnog uvida kada se radi o ovako bitnom dokumentu za građane Niša, organizovati javnu prezentaciju planiranih izmena i dopuna, uputiti javni poziv i obaveštenje svim zainteresovanim stranama koje su u prethodnom postupku imale primedbe na ovaj Nacrt. Tek nakon svih ovih predradnji moguće je objaviti novi poziv na ponovljeni Javni uvid.

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *