Vesti

Niš još bez plana za primenu Strategije za unapređenje položaja Roma.

Grad Niš još nema Akcioni plan za primenu nacionalne Strategije za unapređenje položaja Roma, uprkos tome što je jedan od gradova u Srbiji sa najbrojnijom romskom populacijom.

Udruženje gradjana „Roma Vorld“ (Roma World) marta ove godine pokrenulo je inicijativu za osnivanje radne grupe koja bi pripremila Akcioni plan, ali ova grupa još nije formirana.

U udruženju su rekli da je Kancelarija za ljudska i manjinska prava Vlade Srbije u medjuvremenu utvrdila i polazne osnove nove Strategije za unapredjenje položaja Roma, tako da se u Nišu od ciljeva iz postojeće strategije ništa neće uraditi jer će uskoro biti zamenjena novom.

Predsednik Udruženja „Roma Vorld“ Turkijan Redžepi rekao je za agenciju Beta da je iz kabineta gradonačelnika Niša ovom udruženju u junu stigao odgovor na inicijativu u kome se podržava formiranje radne grupe, a operativna realizacija predloga poverava Savetu za ljudska i manjinska prava pri kabinetu gradonačelnika.

„Savetu za ljudska i manjinska prava smo oktobra poslali dopis i predložili članove radne grupe, ali Savet je do danas nije formirao“, rekao je Redžepi.

Prema njegovim rečima, Akcioni plan je veoma važan dokument za sve Rome koji žive u Nišu, tako da će Udruženje „Roma Vorld“ i dalje insistirati na formiranju radne grupe koja će se njime baviti.

„Kada bismo imali Akcioni plan mogli bi da tražimo od grada da delom finansira njegovu realizaciju u cilju poboljšanja položaja i statusa romske zajednice, posebno u oblasti zdravstvene zaštite, obrazovanja, i stanovanja ekonomski najugroženijih porodica“, rekao je Redžepi.

Predsednica Saveta za ljudska i manjinska prava pri kabinetu gradonačelnika Slavica Andonov istakla je da se od inicijative za osnivanje radne grupe nije odustalo i da je samo pitanje dana kada će Savet izabrati članove radne grupe.

„Udruženje gradjana Roma produkcija ‘Roma Vorld’ podnelo je Savetu predlog za formiranje radne grupe 19. oktobra, a Savet je inicijativu za zakazivanje sednice pokrenuo 9. novembra. Iz kabineta gradonačelnika očekujemo informaciju o datumu održavanja sednice, jer je to u nadležnosti kabineta“, izjavila je Andonov.

Prema istraživanju koje je uradilo Udruženje gradjana „Roma vorld“ u pet niških naselja živi oko 15.000 Roma, a tri naselja – „Crvena zvezda“, „Stočni trg“, „Mramorska 11“ i jednim delom „Beograd mala“ su nelegalizovana.

Informacije takodje pokazuju da uprkos povećanju broja romske dece koja pohadjaju osnovnu školu, veoma mali broj nastavlja školovanje.

Statistički podaci govore da je 2005. godine oko 66 odsto romske dece pohadjalo osnovnu školu, a 2013. godine 82 odsto. Medjutim, Niš sada ima samo 43 srednjoškolca romske nacionalnosti i 42 studenta.

Udruženje „Roma vord“ podsetilo je da Skupština grada Niša nema nijednog odbornika romske nacionalne zajednice, uprkos tome što u gradu postoje dve romske političke partije.

izvor

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *