„Dodatna podrška EU medijima u Srbiji tokom pandemije COVID-19 - Podrška Roma World “ Vesti Vesti

Nastavak knjige „Drugi o Šabanu“- autora Radeta Vučkovića – Niškog

“Kralj romske pesme“  naziv je knjige koja je nedavno izašla iz štampe a posvećena je, naravno, Šabanu Bajramoviću. Radi se, praktično o drugom delu, nastavku knjige „Drugi o Šabanu“  autora  Radeta Vučkovića Niškog.

“Rade Vučković Niški (1951, Niš), samostalni umetnik, kompozitor, instrumentalista, sineasta zastupljen u nekoliko antologija poezije, glavni i odgovorni urednik programa na romskom jeziku na niškoj televiziji ,,Belle amie,, novinar u niškim Narodnim novinama, član romonološke škole, JUNIR-a, jugoslovenskog udruženja za naučno istraživanje religije, član skupštine Saveza Novinara Srbije i Crne Gore, gen.sekretar udruženja Roma ,,Ekologija Amaro drom” – tako sebe na društvenim mrežama predstavlja autor knjige “Kralj romske pesme”.

Govoreći za produkciju Roma World Vučković kaže da ima moralnu obavezu da sačuva sećanje na Šabana Bajramovića I njegov doprinos romskoj muzici. “Šaban je bio neposredan pa su takve I priče koje su pisale nišlije, ali I oni koji su imali čast da ga upoznaju. Svako je iz svog ugla pričao anegdote o Šabiju.

Novinar Sadik Hamidović je, sećajući se gostovanja Šabana Bajramovića na programu Radio Niša napisao anegdotu koja je postala opšte poznata. Šaban je govoreći o tome da mu mnogi nisu platili nastupe rekao I da mu Koštunica (političar, kasnije predsednik Srbije)  duguje 2000 eura, misleći naravno na Emira Kusturicu, režisera. Mnogi su posle toga namerno pravili permutacije njihovih prezimena” kaže Vuković.

Brojne anegdote stale su u 180  stranica knjige. Šabana su se sećali, izmedju ostalih: čuvena pevačica Remza Lalović, muzičar Maksa Maksutović, prof. dr Jovan Damjanović dugogodišnji predsednik Svetske organizacije Roma,novinari : Mirjana Živković,  Miroljub Jovanović -Mika Tambura, Dejan Dabić, Dragan Jančić, Svetlana Petrović I brojni drugi.

Oko 180 svedočanja o Šabanu Bajramoviću bogato je ilustrovano  fotografijama sa raznih nastupa I iz života ovog znamenitog nišlije. Knjiga sadrži I notne zapise najznačajnijih pesama koje su obeležile karijeru legende sa niškog asfalta.

Izdavač ove knjige je Medivest KT, a štampu su pomogli Udruženje “Veseli Romi”, Kancelarija za mlade Grada Niša I Romski kulturni centar Niš.

„Izradu ovog teksta omogućio je EUROPEAN endowment for democracy. Sadržaj i stavovi izneti u ovom tekstu predstavljaju stavove autora projekta „ Dodatna podrška EU medijima u Srbiji tokom pandemije COVID-19 – Podrška Roma World“ i nužno ne izražavaju stavove EUROPEAN endowment for Democracy.

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *