Vesti

Najezda zmije Smuk u Bošnjacima

Šestočlana Porodica Milice Durmišević  iz Bošnjaca od kojih je troje maloletne dece, već blizu dva meseca živi u strahu. Zmije na sve strane, u dnevnoj i spavaćoj sobi, kuhinji, hodnicima, kao u horor filmovima, navodi Info Rommedia

Milica Durmišević je prijavila ovaj nesvakidašnji islučaj Policiji u Bošnjacu  od kojih je dobila odgovor da mora da se  obrati Opštini Lebane i da neko mora to da plati, kako bi se kuća očistila o zmija.

Ova šestočlana porodica i dalje živ u toj kući punu sa zmijama jer nemaju gde da odu, da se isele, ali na svu sreću, iako je uočen veći broj zmija, ovaj događaj nije rezultirao ujedom niti jednog člana ove porodice.

-Plašim se za bezbednost cele porodice, naročito dece od kojih je jedna beba, po cele noći ne spavam, dežuramo ja i sin, plašim se da neka zmija ne upadne u kervet dece i neko dete ne povredi”, kaze nam vidno potršena Milica Durmišević, koja je i ovom prilikom i apelovala na nadležne , Policiju,Vatrogasce , Opštinu da im pomognu i očiste joj kuću od zmija.

Zbog ovog nesvakidašnjeg a opasnog slučaja, komšije  im pomažu koliko mogu, decu sklanjaju kod sebe ali se i plaše da neka od zmija ne uđe i njima u porodične kuće.

-Svaki dan ubijemo po nekoliko zmija u njihovoj kući, kažu komšije, koji i tvrde da se radi o vrsti zmija “Smuk”. Oni imaju spremne motke i lopate da ukoliko primete zmije  brzo reguju kako ne bi zmije povredile nekog .

U ovom romskom  naselju u Bošnjacu vodi se pravi mali  rat sa zmijama.

Smuk, Eskulapova zmija, belica (Zamenis longissima ili Elaphe longissima) je neotrovna zmija iz istoimene familije Colubridae. Smuk je bitna karika u spletu lanaca ishrane u prirodi kao konzument, jer je mesojed na čijem su jelovniku većinom miševi i drugi glodari, te tako reguliše njihovu brojnost. Pored toga smuk je zbog svojih životnih navika, prehrane i neotrovnosti, zastupljen u teraristici kao kućni ljubimac. Smuk je bio poznat i Starim Grcima, pa je tako postao sastavni dio simbola medicine, odnosno štapa grčkog boga medicine i lečenja, Asklepija (lat. Eskulap), po kome je i smuk dobio naziv Eskulapova zmija. U većem delu staništa, smuk predstavlja zaštićenu vrstu koju je zabranjeno uznemiravati i ubijati.

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *