Vesti Vesti

Muslimani slave Ramazanski Bajram, ćestitke uputili gradonačelnica i predsednik Skupštine grada Niša.

  • Vernici islamske veroispovesti danas proslavljaju prvi dan Ramazanskog bajrama.

Ramazanski bajram jedan je od dva najvažnija praznika u islamskom kalendaru. Praznik počinje posebnim bajram – namazom (molitvom), kog obavlja cela zajednica na otvorenom prostoru koji se zove „musalla“.

Praznik označava kraj tridesetodnevnog ramazanskog posta, tokom kojeg su se vernici uzdržavali od svih grehova, obnovili svoja znanja i potvrdili svoju pokornost Bogu.

Prvi dan počinje jutarnjom molitvom pod nazivom Bajram namaz i to 45 minuta nakon izlaska Sunca.

Početak Bajrama označava i početak širenja radosti i sreće u porodici. Tokom dana Bajrama se jede u znak obožavanja Alaha, dok su vrste hrane koje karakterišu ovaj praznik sarme i baklave.

Ramazanski bajram uvek pada 1. ševala, desetog meseca muslimanskog lunarnog kalendara, i traje tri dana. Smatra se „praznikom položenog ispita“.

Običaji za Ramazanski bajram

Za vreme trajanja Bajrama, vernici se svečano oblače, odlaze u džamije jednim putem, a vraćaju se drugim.

Običaj je da se održavaju javne svečanosti, dele pokloni, pogotovo deci, odlazi u posete.

Uz bogatu trpezu, današnji, prvi dan Bajrama provodi se u krugu porodice koja se okuplja kod najstarijih članova.

Drugi dan obilaze se groblja, mezarja, a treći dan provodi se u druženju s prijateljima, poznanicima i komšijama.

Bajram je vreme radosti, zajedništva i solidarnosti

izvor: https://www.danas.rs/zivot/muslimani-slave-ramazanski-bajram/

Čestitke povodom Ramazanskog Bajrama su uputili gradonačelnica grada Niša i predsednik Skupštine grada NIša.

Pripadnici islamske veroispovesti danas obeležavaju Ramazanski -Bajram, jedan od dva najveća praznika u islamu. Ramazanski bajram ili Dan žrtve slavi se četiri dana. Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski čestitala je pripadnicima islamske veroispovesti Ramazanski Bajram.

„Svim građanima Srbije islamske veroispovesti koji proslavljaju Ramazanski Bajram, upućujem iskrene čestitke. Uz najbolje želje da ovi blagdani svima donesu mir, sreću i blagostanje, srdačno vas pozdravljam rečima – Bajram šerif mubarek olsun“, navodi se u čestitki.

Predsednik Skupštine Grada Niša čestitao je Ramazanski Bajram Reisu-l-ulemi Islamske zajednice Srbije i glavnom muftiji i predsedniku Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, kao i svim vernicima islamske veroispovesti.

Svim pripadnicima Islamske zajednice od srca i sa radošću čestitam veliki praznik Ramazanski Bajram. Neka vam Bajramski dani ispune srca radošću i budu podstrek za činjenje dobrih dela i predani rad za još bolju budućnost vaših porodica, rodbine i komšija.

Uveren sam da ćemo u danima koji su pred nama još posvećenije zajednički raditi u duhu istinskih vrednosti i brižno negovati duhovnu slogu i tradiciju, na dobro svih građana naše Srbije, jačajući neprolazne vrednosti mira, ljubavi i međusobnog razumevanja,rekao je Džunić.

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *