Vesti

Milioni eura za Rome i Romkinje, a gde su rezultati?

Državni sekretar i predsednik Saveta za unapređenje položaja Roma i sprovođenje Dekade uključivanja Roma Nenad Ivanišević izjavio je danas u Subotici da će EU za stambeno zbrinjavanje Roma opredeliti 2,5 miliona evra, a Nemačka za njihovo obrazovanje i zapošljavanje izdvojiti 2,4 miliona evra.

Uz pomoć projekata za stambeno zbrinjavanje Roma i romskih porodica, koje je realizovala nemačka humanitarna organizacija Help, EU je dala 2,5 miliona evra, a za obrazovanje i zapošljavanje Roma u okviru projekta Unapređivanje mogućnosti za obrazovanje i integraciju Roma u Srbiji, pospešivanje mladih Roma i reintegracija povratnika, Vlada Nemačke izdvojila 2,4 miliona evra – kazao je Ivanišević.

On je posetio Edukativni centar Roma u Subotici i rekao da je ovaj centar dobar primer saradnje i integracije sa lokalnom samoupravom i da će se uz pomoć sredstava Evropske unije i za centar izdvojiti određena finansijska sredstva.

Ivanišević je dodao da su obrazovanje, zapošljavanje, stanovanje, zdravstvena i socijalna zaštita ključne oblasti iz Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Srbiji.

– Vlada Srbije je početkom juna usvojila Akcioni plan za primenu Strategije, što pokazuje posvećenost i brigu za unapređenje položaja romske populacije – rekao je Ivanišević.

Edukativni centar Roma je nevladina organizacija osnovana 2005. godine sa ciljem inkluzije Roma u lokalnu sredinu i vizijom društva bez predrasuda.

izvor

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *