Vesti Vesti

Memorandum za bolji život Roma

Integraciju Roma u zemljama zapadnog Balkana u procesu pridruživanja Evropskoj uniji (EU) do 2020. godine koordiniraće Akcioni tim koji će biti osnovan sa regionalnim sedištem u Beogradu, predviđeno je Memorandumom koji je danas potpisan u Vladi Srbije.

Memorandum o osnivanju i radu Akcionog tima za integraciju Roma do 2020. potpisali su potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović i generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju Goran Svilanović.

Mihajlovićeva je izjavila da je za to obezbeđena donacija od 1,8 miliona evra, koja će se upotrebiti u zajedničkim akcijama zemalja regiona da se poboljša socijalno-ekonomski položaj Roma, njihovo obrazovanje, zdravstvo i druge oblasti života.

Prema njenim rečima, diskriminacija Roma je vidljiva i protiv toga treba da se radi, ne samo zbog pristupanja EU i otvaranja poglavlja, već unapređenja života svih.

Ona je navela da je Vlada Srbije usvojila novu Strategiju za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Srbiji za period od 2016. do 2025. godine, izražavajući nadu da će za rezultat imati da 2,1 odsto Roma, koliko ih živi u Srbiji ne živi drugačije od ostalih.

Svilanović je ukazao da je nivo integracije Roma kriterijum za pridruživanje EU i da će se vrednovati prilikom otvaranja Poglavlja 23.

izvor

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *