Vesti Vesti

Mapiranje podstandardnih romskih naselja prema rizicima i pristupu pravima u Republici Srbiji, sa naročitim osvrtom na epidemiju COVID-19

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije Marija Obradović izjavila je danas da će to ministarstvo pojačati resurse kako bi se brže rešavali problemi sa kojima se svakodnevno susreću Romi iz podstandardnih naselja.

Obradović je, otvarajući onlajn konferenciju „Mapiranje podstandardnih romskih naselja prema rizicima i pristupu pravima u Republici Srbiji, sa naročitim osvrtom na epidemiju COVID-19“, poručila da će Ministarstvo nastaviti sa prikupljanjem i analizom podataka koji su preduslov za implementaciju mera za unapređenje stanovanja Roma, posebno u vanrednim situacijama.

Ona je dodala da je period za nama pokazao da, samo uz uvid na terenu, saradnju sa svim zainteresovanom akterima i podršku međunarodnih partnera, možemo odgovoriti na urgentne potrebe najugroženijih grupa u društvu.

Želim da zahvalim predstavnicima lokalnih samouprava, međunarodnim partnerima i civilnom društvu na uloženom trudu da se obezbedi podrška u hrani, higijeni i zaštitnoj opremi za stanovnike podstandardnih naselja. Pozivam vas da sa ovako dobrom saradnjom nastavimo i u budućnosti, poručila je ministarka.

Obradović je navela da je Ministarstvo po izbijanju epidemije koronavirusa pozvalo lokalne samouprave i gradske opštine u Srbiji da obezbede pristup pijaćoj vodi za sva neformalna naselja, čime je obuhvaćeno više od 33.000 ljudi koji žive u njima.

Takođe, ona je učesnike konferencije upoznala i sa drugim aktivnostima, posebno sa onima koje realizuju jedinice lokalnih samouprava uz podršku EU kroz IPA programe, a koje imaju za cilj unapređenje sveukupnih uslova života u podstandardnim naseljima.

Konferenciju su organizovali Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije i Tim UN za ljudska prava, uz podršku Kancelarije visoke komesarke UN za ljudska prava.

Sama studija obuhvatila je 703 naselja na teritoriji 97 jedinica lokalnih samouprava, u kojima živi više od 168.000 Roma i Romkinja.

Podaci dobijeni mapiranjem pokazali su da preko 20 odsto stanovnika podstandardnih naselja nema pristup pijaćoj vodi, više od 55 odsto nema pristup kanalizacionoj mreži, a preko 14 odsto nema pristup struji ili je on neregularan.

izvor

https://rominfomedia.rs/?p=18816

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *