Vesti Vesti

Lokalne samouprave sredstva iz EU fondova za Rome uz koordinatora za romska pitanja

U  razgovoru predstavnika Nacionlanog sveta romske nacionalne manjine sa Ambasadorom Majklom Davenportom, šefom Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji ukazano je na probleme sa kojima se suočava romska zajednica u Srbiji, ali i na pomake u integraciji romskog stanovništva u institucijalnom smislu.

Predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine prof. Vitomir Mihajlović, na početku sastanka je izrazio zahvalnost za razumevanje koje Delegacija EU u Srbiji pokazuje kada je u pitanju rešavanje problema romske nacionalne zajednice. Iako pomaci u sveobuhvatnoj integraciji romske zajednice postoje, po rečima prof. Mijahovića, oni nisu dovoljni i moraju da se implementiraju nove aktivnosti koje direktno moraju da budu usmerene na lokalne samouprave, onako kako to nova Strategija za socijalno uključivanje Roma i Romkinja nalaže. Važno je da se Koordinaciono telo za praćenje Strategije finansira od strane države i međunarodnih organizacija, kao i Akcioni planovi koji će uskoro biti predstavljeni javnosti. Uključivanje većeg broja pripadnika romske nacionalnosti u državne i lokalne institucije, pre svega u jedinicama lokalne samouprave, nacionalnim službana za zapošljavanje i centrima za socijalni rad, u narednom periodu mora da bude jedan od prioriteta.

Ambasador Majkl Davenport rekao je da ukoliko lokalne samouprave žele da apliciraju projektima kod međunarodnih organizacija, a posebno iz IPA fondova, moraju da imaju angažovanog Koordinatora za romska pitanja, pedagoške asistente i zdravstvene  medijatore. Ono što je jako važno za pripadnike romske zajednice, stavovi i politika pomoći koju vode Savet Evrope, delegacija Evropske unije, OEBS. kao i sve druge međunarodne institucije i organizacije, a koja je usmerena na Rome i Romkinje koji žive u Srbiji, neće se menjati.

 

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *