Vesti

Krajnji rok za evidentiranje stvarnih vlasnika ističe 31. januara

Krajnji rok za evidentiranje stvarnih vlasnika ističe 31. januara

U skladu sa izmenama i dopunama Zakona o Centralnoj evidenciji stvarnih vlasnika, usvojenim 23 decembra 2019 godine, svi registrovani subjekti, uključujući udruženja, zadužbine i fondacije, dužni su da evidentiraju podatke o stvarnom vlasniku u Centralnu evidenciju najkasnije do 31. januara 2020. godine.

Registrovani subjekti treba elektronskim putem da unesu podatke u Centralnu evidenciju stvarnih vlasnika koju vodi Agencija za privredne registre (APR), a ovu obavezu treba da izvrše zastupnici u privrednim društvima i društvima u likvidaciji, zadrugama, ograncima stranih privrednih društava, udruženjima i poslovnim udruženjima, fondacijama, zadužbinama, ustanovama i stranim predstavništvima privrednih društava. Ova evidencija je za registrovane subjekte besplatna.

Trenutno je u Centralnoj evidenciji upisano 132.500 obveznika, odnosno stvarne vlasnike je do sada evidentiralo 85,50% privrednih subjekata, oko 78% ustanova, zadužbina i fondacija i više od 68% udruženja.

Ovim putem Kancelarije apeluje na sva udruženja, zadužbine i fondacije da izvrše upis u Centralnu evidenciju stvarnih vlasnika, posebno imajući u vidu član 14. Zakona o Centralnoj evidenciji stvarnih vlasnika kojim su predviđene novčane kazne za pravno lice, odnosno udruženje, zadužbinu ili fondaciju u visini od 500.000 do 2.000.000 dinara, odnosno za odgovorno lice u pravnom licu u rasponu od 50.000 do 150.000 dinara.

Uvid u Centralnu evidencije, uputstva za upis i kontakt podatke za podršku možete naći na sajtu Agencije za privredne registre.

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *