Vesti Vesti

Informer povredio Kodeks novinara Srbije

Komisija za žalbe Saveta za štampu je utvrdila, postupajući po žalbi Praxisa, da je dnevni list Informer povredio Kodeks novinara Srbije, povodom objavljivanja teksta „PAŽNJA! Sa migrantima stižu malarija, dečja paraliza i ptičji grip!“ od 1. jula 2015. godine.

Praxis je ukazao na to da  naslov spornog teksta sadrži nedvosmilenu tvrdnju da sa migrantima stižu malarija, dečja paraliza i ptičji grip, iako u samom tekstu nema zvaničnih podataka o eventualnom povećanju zaraznih bolesti u Srbiji. Pored toga, sporni članak neopravdano unosi nemir i strah, s obzirom na to da se i naslovom antrfilea sugeriše da je “svaki kontakt sa migrantima opasan”.

Komisija za žalbe je  konstatovala povredu Kodeksa novinara Srbije, tačnije tačku 2 Odeljka I – po kojoj novinar mora napraviti jasnu razliku između činjenica koje prenosi, komentara, pretpostavki i nagađanja; tačku 4 Odeljka V – po kojoj novinar mora biti svestan opasnosti od diskriminacije koju mogu da šire mediji i da bi trebalo da učini sve da izbegne diskriminaciju i tačku 8 Odeljka VI – po kojoj novinar ne sme među ljude unositi neopravdan strah.

Članovi Komisije zaključili su da je Informer pretpostavke epidemiologa, sagovornika u tekstu, predstavio kao činjenice. Ujedno su naveli da „označavanjem migranata kao prenosilaca ozbiljnih zaraznih bolesti, sa kojima je opasan svaki kontakt, Informer diskriminiše sve pripadnike populacije koja prolazi kroz našu zemlju, a prema kojoj već postoje određene predrasude“.
Odluka Saveta za štampu je važna, jer podseća na obavezu novinara/ki da se prilikom medijskog izveštavanja ne sme širiti neopravdan strah, podsticati na diskriminaciju, kao i obavezu da prave jasnu razliku između činjenica i pretpostavki.

izvor

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *