„Dodatna podrška EU medijima u Srbiji tokom pandemije COVID-19 - Podrška Roma World “ Vesti Vesti

HELP podelio rančeve deci povratnika po sporazumu o readmisiji

“Help je ove školske godine na teritoriji Srbije, obezbedio 980 ranaca školskog pribora za devojčice i dečake od prvog do osmog razreda, u vrednosti od 5,5 miliona dinara.

Ova aktivnost predstavlja meru podrške uključivanju dece povratnika po readmisiji i socijalno ugroženih porodica, u formalni obrazovni sistem”, rekla je za našu produkciju Stanislava Kulidžan, PR Helpa u Nišu.

Rančevi su tokom septembra i oktobra podeljeni u nekoliko desetina gradova u Srbiji u saradnji sa mrežom lokalnih organizacija i udruženja SKRUG Liga Roma.

 Samo niška kancelarija Helpa je, u saradnji sa info centrima SKRUG Lige Roma, podelila 240 rančeva školskog pribora dečacima i devojčicama od prvog do osmog razreda u Nišu, Aleksincu, Balajncu, Prokuplju, Jasenici, Azbesnici, Popovcu, Žitnom potoku, Pejkovcu, Merošini, Svrljigu, Leskovcu i Boru. Po 15-tak dečaka i devojčica iz Niša i Aleksinca čija imena se nalaze u Helpovoj bazi podataka, a do sada nisu bili podržani na ovaj način, dobili su rančeve sa školskim potrepštinama.

Prema rečima Saše Jumerovića, iz SKRUG Lige Roma, kancelarije u Nišu, rančevi i pribor koji su podeljeni, pomoći će deci da nesmetano prate nastavu, ali i stimulisati da uz kvalitetne bojice, sveske i olovke možda iskažu neke talente kojih nisu bili svesni.

Ustanove i institucije preko kojih je realizovana podrška su Centar za socijalni rad Svrljig, Savez za autizam (Svrljig, Bor, Niš) , Osnovna škola za učenike sa smetnjama u razvoju „Smeh i suza“ Aleksinac, i NARNS – Nacionalna asocijacija roditelja i nastavnika Srbije.

 Vladimir Šainović predsednik „Gypsy Soul” i koordinator kancelarije haba (info centra) SKRUG Lige Roma u Boru kaže: „Nama, kao Romskoj inicijativi, ova podrška je značajna jer doprinosi inkluzivnom obrazovanju i našim naporima za ne samo proaktivnije uključivanje dece iz osetljivih društvenih grupa u obrazovni sistem, već i njihov kontinuiran razvoj u formalnom obrazovanju.”

 Projekat „Upravljanje migracijama i podrška povratu tražilaca azila” Help realizuje uz podršku Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) u okviru Programa “Migracije za razvoj”, koji je deo šire inicijative „Povratak u nove šanse“ nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj .

 

„Izradu ovog teksta omogućio je EUROPEAN endowment for democracy. Sadržaj i stavovi izneti u ovom tekstu predstavljaju stavove autora projekta „ Dodatna podrška EU medijima u Srbiji tokom pandemije COVID-19 – Podrška Roma World“ i nužno ne izražavaju stavove EUROPEAN endowment for

 

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *