Vesti Vesti

Gradonačelnica grada Niša Dragana Sotirovski učestvovala na Nacionalnoj konferenciji „Dečji brak nije romska tradicija“

Na Nacionalnoj konferenciji „Dečji brak nije romska tradicija“ koja je održana u Beogradu učestvovala je i gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski, koja je ovom prilikom otkrila korake koje Grad Niš preduzima na sprečavanju dečjih brakova.

„Predstavila sam model potpisanog Potokola o saradnji u okončanju dečjih brakova sa direktorkom Udruženja Romkinja „Osvit“ Anom Saćipović, nevladinim organizacijama i nadležnim institucijama u Nišu početkom aprila ove godine. Od primera dobre prakse navela sam da radimo na motivaciji dece da ne napuštaju obrazovni sistem, da upisuju fakultete i budu korisnici gradskih stipendija, apelujemo da osobe romske nacionalnosti dobiju posao među kojima je visokoškolaca“, navedeno je u saopštenju na Fejsbuk stranici gradonačelnice.

Dragana Sotirovski Gordana Čomić

Na konferenciji je, o državnim merama na okončanju dečjih brakova, govorila i ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić.

Udruženje Romkinja Osvit kao predsedavajuća organizacija Romske ženske mreže Republike Srbije nosilac je projekta „Dečiji brak nije romska tradicija“ uz podršku Švajcarske razvojne agencije u okviru ACT programa, kao i OAK i TRAG fondacije, koji realizuje program javnog zagovaranja za unapređenje položaja romskih devojčica na lokalnom i nacionalnom nivou u Republici Srbiji. Realizacijom kampanja, sastanaka, okruglih stolova i konferencija javno zagovaramo za dopunu i izmenu normativno strateškog okvira za suzbijanje dečijih brakova. Upućivanjem dopisa, inicijativa nadležnim Ministarstvima sa preporukama doprinosimo rešavanju ove negativne prakse u društvu i zaštiti i ostvarivanju dečijih prava romskih devojčica i dečaka.

izvor https://gradskiportal018.rs/2022/06/07/gradonacelnica-nisa-govorila-na-nacionalnoj-konferenciji-decji-brak-nije-romska-tradicija/?fbclid=IwAR1CfgpGcnFOWpRId5u_UviGcygAVXyO32fLMrICsI1_dJVj8IN-DyO4gkQ

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *