Vesti

Evropski Progres sa 24 miliona eura kroz razne programe podržao 34 gradova.

16.maja u Prolom banji, u hotelu „Radan“ održan je jedanaesti sastanak Upravnog odbora razvojnog programa Evropski PROGRES, navodi se na sajtu NSRNM 

Ovom sastanku je prisustvovala  direktorka Švajcarske kancelarije za saradnju, Ursula Lojbli, a članovi Upravnog odbora imali su prilike da se upoznaju sa rezultatima koje je Program ostvario u prethodnom tromesečju i govorilo se o prioritetima za završnu fazu sprovođenja svih aktivnosti, s obzirom da se program završava u novembru ove godine.

Evropska unija i Vlada Švajcarske su preko Evropskog PROGRES-a podržale 248 projekata koji doprinose društvenom i ekonomskom razvoju 34 lokalne samouprave na jugoistoku i jugozapadu Srbije, a kako je istaknuto na sastnaku, više od 55 procenata projekata je završeno, odnosno 136 projekata. U radu sastanka kojim predsedava Kancelarija za evropske integracije Vlade Srbije, učestvovali su i predstavnici relevantnih ministarstava, 34 opštine obuvaćene programom Evropski PROGRES, predstavnici razvojnih agencija i projekata, civilnog društva, donatori – predstavnici Evropske unije, Vlade Švajcarske i lokalni i nacionalni mediji.

Predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine prof. Vitomir Mihajlović koji je takođe bio jedan od učesnika ovog sastanka , rekao je da sprovođenje Evropskog PROGRES-a, programa koji doprinosi održivom razvoju južne i jugozapadne Srbije, Evropska unija i Vlada Švajcarske podržali su sa više od 24 miliona evra. Ovaj program ima za cilj da ojača lokalnu administraciju, stvori povoljnije okruženje za razvoj infrastrukture i privrede kao i poboljšanje sprovođenja politika u oblasti socijalne inkluzije, sa posebo stavljenim akcentom na pripadnike romske zajednice. Aktivnosti na terenu sprovode Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge UNOPS, a kada su u pitanju projekti koji su usmereni na Rome, svoj doprinos je uvek davao i Nacionalni savet – istakao je Mihajlović.

Sredstva za realizaciju Programa obezbeđuju dva velika donatora – Evropska unija i vlada Švajcarske – zajedno sa Vladom Republike Srbije. Korisnicima se u okviru Evropskog PROGRES-a pruža finansijska, tehnička i savetodavna podrška. Program sprovode Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) i Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije (CFCU) pri Ministarstvu finansija Republike Srbije

 

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *