Vesti Vesti

EU i OEBS pomažu da se reše komunalni problemi u romskim naseljima

U Srbiji postoji oko 600 neformalnih romskih naselja, a Evropska unija, misija OEBS i Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture rade na tome da se utvrdi njihov tačan broj i reše veliki komunalni problemi.

U okviru projekta „Evropska podrška za inkluziju Roma“, koji finansira EU, pravi se Geografski informacioni sistem. On će biti u vlasništvu Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije i beležiće sve osnovne informacije o komunalnoj i infrastukturnoj opremljenosti ovih naselja.

Do sada su prikupljeni podaci iz 583 naselja u ukupno 120 opština, a po dostupnoj statistici, neformalnih romskih naselja nema 49 opština ili gradova.

Cilj je da resorno ministarstvo i Vlada mogu preciznije i bolje da planiraju projekte na nacionalnom nivou i da se sredstva usmeravaju racionalno. Da se zna gde su najveći problemi i kakva je stvarana slika, jer se do sada baratalo samo procenama„, kazao je agenciji Beta predstavnik misije OEBS Boris Žerjav.

On je rekao da se podaci s terena unose i da bi u narednih nekoliko nedelja Geografski informacioni sistem trebalo da proradi.

Žerjav je rekao da su u neformalnim romskim naseljima najveći problemi infrastruktura i nedostatak dokumentacije, te tako ta naselja nisu uvrštena u urbanističke ili regulatorne planove gradova i opština.

Bez toga ne možete praktično ništa da gradite ni puteve ni kanalizaciju, ni vodovod, ni električnu mrežu„, ukazao je Žerjav.

On je ukazao da su mnoga neformalna romska naselja izgrađena na terenu koji za to nije pogodan, pa im preti i opasnost od poplava i klizišta.

Upravo zbog toga Evropska unija kroz projekat „Evropska podrška za inkluziju Roma“ u 20 opština sprovodi pilot-projekte, da bi se utvrdili prioritetni problemi u romskim naseljima. Sada se pravi 13 urbanističkih planova u 11 opština.

izvor

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *