Vesti Vesti

Danas je Kurban Bajram-drugi najveći muslimanski praznik

Islamski vernici počevši od danas do petka, obeležavaju Kurban-bajram, drugi najaveći muslimanski praznik pored Ramazanskog bajrama.

Kurban-bajram se obeležava trećeg dana Hadža – godišnjeg muslimanskog hodočašća, i označava kraj meseca posta.

Čestita se rečenicom „Bajram šerif mubarek olsun“, što u prevodu znači „neka bude čestit i blagosloven Bajram“.

Na današnji dan prema običaju, vernici širom sveta prinose žrtvu, svako prema svojim mogućnostima.

To može biti koza, ovca, krava ili kamila – ovaj događaj simboliše spremnost proroka Ibrahima da žrtvuje svog sina Ismaila, u ime Boga.

Kurban-bajram je, u muslimanskoj kulturi, događaj koji traje tri dana (10. 11.i 12. meseca zulhidže) i on je vezan za obred Hadža, koji je jedan od pet osnovnih dužnosti muslimana. Za vreme Kurban-bajrama muslimani kolju kurban (ovna) i dele ga sirotinji, komšijama i rodbini prema utvrđenim pravilima: 1/3 sirotinji, 1/3 prijateljima i komšijama i 1/3 porodici. Ako neko ima veliku porodicu može sve zadržati za sebe, ali može i podeliti sve kurbansko meso. Zadržavanje svega za sebe nije u duhu pomaganja drugima, međutim ova mogućnost je ostavljena kao olakšica onima koji izdržavaju velike porodice i nemaju dovoljno sredstava za to, a ipak bi hteli da ispoštuju ovu dužnost.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije (IZS) Sead Nasufović je čestitao praznik i pozvao na poštovanje protivepidemijskih mera.  Dodao je da će kao i prethodne godine, kolektivni obredi tokom bajrama biti priređeni tako da ne dođe do pogoršanja epidemije.

„Džamije će biti u mogućnosti da klanjanje organizuju u svojim dvorištima, kako bi se omogućio što širi prostor gde bi ljudi mogli da obave molitvu“, izjavio je Nasufović.

Ove godine hodočašće je ograničeno na 60.000 hiljada vakcinisanih punoletnih državljana i stanovnika Saudijske Arabije.

Pre virusa korona, čak 2,5 miliona ljudi, iz svih delova sveta, bi se otisnulo na put za Kabu (kuću Alahovu) u Meki – centralno svetilište islama, kako bi ispunilo obavezu koju su svi muslimani jednom u životu dužni da obave, ako su u mogućnosti.

Hadžiluk nije samo ispunjavanje Božje zapovesti i dokaz jednakosti svih muslimana pred Alahom, nego i sredstvo ostvarenja njihovog jedinstva i solidarnosti.

Drugog dana Kurbana vernici nastavljaju rituale Hadža, dok će trećeg dana da završe obred i sedam puta obiđu oko Kabe.

Islamskoj zajednici u Srbiji reis-ul-ulemi, glavnom muftiji Islamske zajednice u Srbiji Seadu Nusufoviću i svim vernicima su uoči praznika poslali čestitke predsednik Srbije i ministar odbrane.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić je poručio da su „međusobno poštovanje, razumevanje i tolerancija vrednosti koje Kurban-bajram neguje i promoviše“ i dodao da su to tradicionalne vrednosti koje svi danas treba da čuvamo i negujemo.

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *