Vesti Vesti

Dan primirja 11. novembar obeležen u Srbiji

Dan primirja, državni praznik, danas se obeležava širom Evrope, ali i Srbije, a ujedno je u pitanju i 11. godina kako se taj dan praznuje u našoj zemlji.

Nakon četvorogodišnjeg rata, koji je do tada bio najveći u istoriji, primirje između Centralnih sila i sila Antante je potpisano 11. novembra 1918. godine tačno u 11 sati.

U ratu su se na jednoj strani borile Nemačka i Austrougarska, dok su na drugoj strani bile Rusija, Francuska i Velika Britanija, a potpisivanje primirja u Prvom svetskom ratu odigralo se u Francuskoj, u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša, i ostalo na snazi sve do zaključivanja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju 28. juna 1919. godine.

Dan primirja u svetu

U Srbiji, ali i mnogim zemljama širom sveta, 11. novembar slavi se kao Dan primirja u Prvom svetskom ratu, čijim su potpisivanjem, u 11 sati u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša u šumi Kompjenj u Francuskoj, sile Antante i Nemačka okončale sukob pre 103 godine.

U Britaniji i ostalim zemljama Komonvelta, tradicija je da se tačno u 11 sati minutom ćutanja odaje počast žrtvama, sećajući se momenta kada je primirje 1918. godine stupilo na snagu.

Praznik je poznat kao Dan sećanja ili Dan primirja, obeležava se od 11. novembra 1919. godine, a kralj Džordž Peti je tada naredio čitavoj zemlji da stane na dva minuta kako bi se odao počast žrtvama.

Današnje obeležavanje uključuje sećanje na stradale i u drugim ratovima, poput onih u Zalivu, na Foklandima, Iraku i Avganistanu.

Crveni cvet maka postao je simbol ovog praznika u Velikoj Britaniji, podsećajući na vojnike Prvog svetskog rata.

Taj cvet raste na nekadašnjim bojnim poljima u Belgiji i na severu Francuske, a pominje se i u ratnoj poemi „Na poljima Flandrije“ kanadskog pisca Džona Mekrea. Na razorenim poljima, gde su vojnici masovno sahranjivani, prvi je procvetao krvavo crveni mak.

Tokom obeležavanja stogodišnjice potpisivanja primirja 2018. godine, organizovana je grandiozna parada u Parizu, a među zvanicama se našla i kancelarka Nemačke Angela Merkel.

U Sjedinjenim Američkim Državama, ovaj praznik nosi naziv Dan veterana.

Od kada se u Srbiji obeležava?

Dan primirja se kao praznik u Srbiji obeležava poslednjih 11 godina, od 2012. godine.

Pre 2012. godine, ovaj datum se obeležavao na prvim časovima u svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji od 2005. godine.

Ovaj praznik je državni i obeležava se neradno, što znači da državni organi i određene firme neće raditi.

Takođe, deca u školama će imati trodnevni jesenji raspust ove godine.

izvor https://www.danas.rs/vesti/drustvo/dan-primirja-zasto-je-11-novembar-drzavni-praznik/

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *