Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje na nivou Srbije nalazi se oko 27.000 pripadnika romske nacionalne manjine, od čega 11.000 žena, dok s druge strane u Srbiji živi 100.000 Roma radne dobi, od čega 50 % su žene koje nisu na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje. 90% Roma nema zaposlenog člana porodice koji je stalno zaposlen, a to ih stalno gura u začarani krug siromaštva. Iako je država uvela pozitivne mere zapošljavanja, u prethodne 4 godine samo 105 Roma i 50 Romkinja je to iskoristilo i započelo sopstveni biznis. Od 10 romskih žena u regionu, njih 9 nema posao.

Projekat „Da pravo na rad ne bude prazna priča“ uključuje dve grupe direktnih korisnika. Prvu grupu čini 100 žena sa teritorije Nišavskog okruga – grada Niša i opština Aleksinac, Doljevac, Merošina i gradskih opština Medijana, Pantelej, Crveni krst, Palilula i Niška Banja, koje će biti osnažene kroz informativne edukativne radionice u realizaciji trenerica Osvita i korišćenje usluga Info pulta direktno u kancelariji ili preko novootvorene informativne fb stranice, radi podrške zapošljavanju (pisanje CV-a, poslovnog plana, prateće dokumentacije za zapošljavanje, deljenje informacije o ponudama za poslodavce i slobodnim radnim mestima u NSZ, povezivanje sa poslodavcima…) Drugu grupu čini 30 žena, izabranih iz prve grupe od 100 žena, od kojih su 10 žene iz većinskog stanovništva i 20 romskih žena iz teže zapošljive kategorije, uzrasta 18-45 godina. Ovaj program je podržan od UN Women-a u okviru projekta „Ključni koraci ka rodnoj ravnopravnosti“, uz finansijsku podršku Evropske unije.

„Izradu ovog video materijala omogućio je EUROPEAN endowment for democracy. Sadržaj i stavovi izneti u ovom video-materijalu predstavljaju stavove autora projekta „ Dodatna podrška EU medijima u Srbiji tokom pandemije COVID-19 – Podrška Roma World“ i nužno ne izražavaju stavove EUROPEAN endowment for democracy.“ 

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *