„Dodatna podrška EU medijima u Srbiji tokom pandemije COVID-19 - Podrška Roma World “ Vesti Vesti

Cilj je 80 odsto vakcinisanih i ako to ne uradimo imaćemo tešku zimu

Zbog širenja novog soja virusa SARS-CoV-2, koji može uzrokovati obolevanje od koronavirusa i kod osoba koje su prethodno preležale ovu bolest i kod vakcinisanih osoba, od naredne nedelje srednje škole u Srbiji prelaze na onlajn nastavu, dok će osnovci imati kombinovanu nastavu, saopštili su iz Ministarstva prosvete.

Kako se navodi u saopštenju 40 lokalnih samouprava u Srbiji uvešće od ponedeljka 13. septembra kombinovanu i onlajn nastavu. Kombinovana će biti za sedmi i osmi razred, dok će onlajn važiti za srednje škole.

“Na osnovu odluke Tima za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola, formiranog od strane Kriznog štaba, drugi model organizacije obrazovno-vaspitnog rada (kombinovana nastava) primenjivaće u VII i VIII razredu osnovnih škola na teritoriji 40 lokalnih samouprava”, piše u saopštenju.

Ostali razredi u osnovnim školama će pohađati nastavu kao što su to do sada činili.

Kakva je situacija u Nišu?

Neće valjati da uvodimo vanrednu situaciju u Nišu, jer to za sobom povlači mnoge konsekvence i nadam se da nećemo morati da uvodimo rigoroznije mere u odnosu na druge gradove, rekla je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

Ona je posle treće doze vakcine koju je primila pozvala sugrađane, koji nisu primila čak ni prvu dozu vakcine, da to što pre urade da bi mogli da odgovorimo na pravi način novom talasu pozitivnih na koronavirus.

„Osećam se rasterećeno, jer sam svakodnevno u kontaktu sa ljudima. Na taj način štitim sebe, porodicu, najbliže saradnike“, rekla je gradonačelnica Niša.

Imamo zahvaljujući državnom vrhu mogućnost izbora vakcina, dodala je Dragana Sotirovski.

Romi i vakcinacija

Srbija je pokazala da vodi računa o svim svojim građanima, a dolazak u romska naselja pravi pristup jer će umnogome olakšati čitav proces imunizacije. Koliki je broj vakcinisanih Roma i Romkinja se ne zna, ali svako ima odgovornost za svoje zdravlje, kao i zdravlje drugih. U ovoj situaciji uloga zdravstvenih medijatorki je od velikog značaja, sdruge strane i romskih medija i aktivista.

Epidemiološka situcija loša i da se svakim danom sve više komplikuje. “Kovid je poslednjih 10-ak dana eskalirao, zbog toga su otvorene tri kovid ambulate za odrasle u zdravstvenim stanicama Branko Bjegović, Duvanište i Čair i kovid ambulanta za decu u Domu zdravlja, napomiinje MIlorad Jerkan direktor Doma Zdravlja.

Prema njegovim rečima ono što najviše zabrinjava doktore u ovom trenutku je što od delta soja obolevaju mladi između 20 i 45 godina. “Skoro 80 odsto te populacije se javio na prvi pregled i od toga je skoro 50 odsto pozitivno. Juče smo imali 297 pozitivnih u Nišu, što je izuzetno veliki broj.”

Jerkan smatra da su velikom broju zaraženih doprinele letnje manifestacije i odmori, jer su se građani opustili i nisu poštovali mere. Još jedna otežavajuća okolnost je, prema rečima sagovornika i to što mladi odbijaju da se vakcinišu.

Prema njenim rečima, svakodnevno smo u kontaktu sa Školskom upravom, jer podaci ukazuju na skok broja srednjoškolaca koji su pozitivni na virus.

Direktor Doma zdravlja prof. dr Milorad Jerkan rekao je da je u Nišu prvu dozu primilo 64 odsto stanovnika, da je drugu dozu primilo 60,83 odsto, ali da to nije dovoljno.

Cilj je 80 odsto vakcinisanih i ako to ne uradimo imaćemo tešku zimu, upozorio je Jerkan.

Poštujte zaštitne mere!

Mnogi nisu potpuno vakcinisani i mogu teško da obole ukoliko se zaraze koronavirusom.

To je još jedan razlog zbog kog bi vakcinisani i dalje trebalo da drže distancu i nose masku u društvu nevakcinisanih.

Na mestima gde se okuplja mnogo ljudi, poput javnog prevoza, svi moraju da budu oprezni.

Zdravstvene vlasti zato i dalje preporučuju poštovanje osnovnih mera poput nošenja maski, pranja ruku i fizičke distance. Sve to znatno smanjuje prenos.

Severnom Amerikom i Evropom upravo se širi mnogo zarazniji delta soj.

„S delta  sojem dolazi i veća količina virusa u organizmu,  pa je i rizik prenosa veći“.

„Izradu ovog teksta omogućio je EUROPEAN endowment for democracy. Sadržaj i stavovi izneti u ovom tekstu predstavljaju stavove autora projekta „ Dodatna podrška EU medijima u Srbiji tokom pandemije COVID-19 – Podrška Roma World“ i nužno ne izražavaju stavove EUROPEAN endowment for democracy.“ 

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.