Vesti Vesti Video

Bulevar Šabana Bajramovića, za sada ostaje gde je i bio!

Nakon pritiska javnosti Bulevar Šabana Bajramovića za sada ostaje na bivšem Južnom Bulevaru.

25.04.2024.godine na Skupštini grada Niša trebalo je kao jedna od tačaka dnevnog reda bude i promena naziva Bulevara Šabana Bajramovića u Saša Švabić – Švaba, a Stočni Trg koji je deo romskog naselja dobije naziv Bulevar Šabana Bajramovića. Međutim ova odluka nije sprovedena nakon sastanka koji je predsednik Skupštine Boban Džunić održao sa predlagačima ovih inicijativa. Navodi da nije u pitanju “getoizacija” ili “rasizam” uz obrazloženje da su predlog uputili Romi iz Ulice Đuke Dinić.

Podsećanja radi 15.01.2019.godine jedan od zaključaka Građanskog Foruma Roma je bio i promena naziva naselja Stočni Trg gde nije iniciran budući naziv. U prilogu inicijativa. Važno je napomenuti da je ova inicijativa došla na red posle 5 godina, ZAŠTO BAŠ SADA?

A zašto Kej gde se i nalazi spomenik Šabanu Bajramoviću ne bi poneo naziv Kej ili Amfiteatar Šabana Bajramovića???

Grad Nis

Predsedniku Skupštine grada

Komisija za nazive delova naselјenih mesta i nazive ulica

Na osnovu Uredbe Vlade Republike Srbije o označavanju naziva naselјenih mesta, ulica i trgova, označavanju zgrada kućnim brojevima i vođenju registra kućnih brojeva, ulica i trgova, 05 Broj: 110-814/2012 od 09.02.2012. godine i Odluke o utvrđivanju i označavlјu naziva naselјenih mesta, ulica, trgova i zgrada na teritoriji grada Niša (prečišćen tekst), broj 13-167/2010 od 22.11.2010. godine.

Gradjanski Forum Roma iz Niša(neformalna grupa romskih I drugih udruženja gradjana I gradjana Niša), na osnovu druge debate koja je održana 07.decembra 2018 god. I izglasanog predloga podnosi, incijativu za promenu naziva ulice I Trga koje koji sada nosi naziv “Stočni Trg”.

Obrazloženje:

Ulica tj. Trg na teritoriji grada Niša, koji se nalazi u mesnoj kancelarija “Djuka Dinić” nosi naziv “Stočni trg”. Radi se o delu romskog naselja koji se nalazi u samo centru grada, koji je određen još pre Drugog svetskog rata kada je tu, na toj lokaciji, zaista I bila stočna pijaca.

U skladu sa univerzalnim , civilizacijskim vrednostima I preporukama Gradjanskog Foruma Roma predlažemo Komisiji, da razmotri naš predlog I da se postojeći naziv ulice I trga promeni.

U ime Gradjanskog Foruma Roma iz Niša

YUROM Centar

Osman Balić

15.januar 2019. god

Niš

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *