Vesti Vesti

Budžet za narednu godinu iznosi 12.134.100.121 dinara, odlučeno rebalansom

Danas je održana poslednja, 19. sednica Skupštine Grada Niša, a jedna od glavnih tačaka dnevnog reda bio je i novi rebalans budžeta za ovu godinu.

Nina Ilić, v.d načelnica za finansije izjavila je da se rebalans budžeta i ranije radio dva, tri ili četiri puta u toku godine.

“Ovo posmatramo kao tehnički rebalans, s obzirom na to da je kraj godine i da se mnoge pozicije nisu mogle ostvariti u određenom iznosu kao što su planirane prošle godine. Živimo u vreme kovida, planirali smo putovanja, seminare, putovanja za učenike, nabavku mašina za budžetske korisnike…To je u ovom trenutku stavljeno u drugi plan jer se prosto novac trošio tamo gde je bilo neophodnije. Išli smo ka osetljivm grupama, ka socijali, da se tu ne umanjuju sredstva. Neke pozicije su se smanjile jer nije došlo do realizacije jer se određeni projekti rade u saradnji sa ministarstvima”, rekla je Ilić, pa navela:

“2.400.000 je planirano za skup koji će se održati u okviru Narodnog univerziteta i vezano je za učešće u finansiranju naučnog skupa, koji ima za temu nasilje u osnovnom i srednjem obrazovanju. To je naučni stručni skup, gde će učestvovati 400 učenika zaposlenih u ustanovama socijalne zaštite i školama, a tema je zaštita dece od nepredviđenih situacija, nasilja i zloupotrebe psihoaktivnih supstanci. Sto miliona smo, zato, skinuli sa troškova putovanja, jer se nisu realizovala putovanja dece na takmičenja zbog Kovida 19. Skinuli smo određene pozicije kod predškolskih ustanova zato što nisu nabavljali određene mašine, opremu i ostalo, jer su smatrali da im to nije potrebno u ovom trenutku”, objasnila je v.d načelnica za finansije, pa dodala:

“Smanjena je pozicija za učešće u kapitalu Društva niški regiona za 16.455.000 dinara, vezano za Društvo za regionalnu deponiju. Zato smo povećali pozicije vezane za Upravu za imovinu i održivi razvoj, u delu za zaštitu životne sredine, i to za 16 i po miliona na programu unapređenja zelenila u spomen-parku Bubanj i na javnim zelenim površinama u gradu. Uvećali smo i pozicije za zemljište, a to je zemljište koje je i dalje vezano za eksproprijaciju za 30.824.000 dinara.”

Ona je i uporedila ovaj rebalans u odnosu na do sada važeći budžet.

„Budžet je u ovoj godini manji za 115 miliona u odnosu na tekuće budžet, koji je bio do sada važeći. Ukupan budžet sada iznosi 11.749.675.743 dinara budžetskih sredstava, i sopstvenih sredstava budžetskih korisnika 384.424.378 dinara, što je sveukupno 12.134.100.121 dinar.”

izvor https://gradskiportal018.rs/2021/12/23/usvojen-novi-rebalans-budzeta-na-poslednjoj-skupstini-grada-nisa-ove-godine/

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *