“Budućnost se gradi” je naziv projekta koji će opština Lebane uz finansijsku podršku Evropske unije I UNOPS-a realizovati do kraja 2022. godine.

“Cilj projekta jedoprinos poboljšanju živnih uslova žena, muškaraca I dece iz osetljivih grupa obezbedjivanjem odgovarajućih uslova stanovanja I podrška socijalnom uključivanju”, kaže za našu produkciju Saša Pešić, romski koordinator u opštini Lebane.

Prema njegovim rečima, izgradiće se potpuno nova na teritoriji  Lebana sa 16 stanova koje će moći da koriste socijalno ugrožene porodice. Projektom je planirano da 4 stambene jedinice budu naseljene porodicama romske nacionalnosti, 2 stana su namenjena mladim osobama koje su izašle iz hraniteljskih porodica, 5 stanova će moći da koriste osobe sa invaliditetom, za 4 stana konkurisaće žene žrtve porodičnog nasilja I 1 stan je planiran za porodicu izuzetno lošeg materijalnog statusa.

“Početkom ovog meseca otvoren je konkurs za dodelu socijalnih stanova koji će trajati do kraja godine. Svi zainteresovani mogu da se obrate službeniku lokalne uprave u kancelariji broj 34 kako bi dobili potpune podatke I popunili upitnik. Potrebna dokumentacija se potom dostavlja, do 30. Decembra na pisarnici Opštine Lebane, u koverti adresiranoj – za projekat “Budućnost se gradi” . kaže Pešić I dodaje da se useljenje, po projektu, očekuje do kraja leta sledeće godine.

U toku je velika aktivnost romskog nevladinog sektora sa ciljem upoznavanja stanovnika romskih naselja – dele se flajeri sa osnovnim informacijama, obilaze se socijalno ugrožene porodice, povećane su aktivnosti na društvenim mrežama.

“Prve prijave za konkurs su već pristigle”, kaže Saša Pešić naglašavajući da je neophodno kompletnu dokumentaciju dostaviti do 30. decembra.

Skupština opština Lebane je formirala komisiju koju čine relevantni predstavnici institucija I koja će, na osnovu Pravilnika koji je usvojen, izvršiti bodovanje I napraviti konačnu rang listu 16 porodica iz Lebana koje će sledeću jesen dočekati u novim stanovima.

Prema zvaničnim podacima Iz poslednjeg popisa stanovništa (2011) u opštini Lebane živi  1.251 Roma , što čini 5,69% ukupnog stanovništva.

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *