Iako vekovima živimo jedni pored drugih, nekad I jedni sa drugima, predrasude I nedostatak empatije za probleme manjinskih zajednica su još uvek žive.

O tome govore komentari na informaciju da su žitelji naselja “12. Februar” u kome živi  24 romskih porodica,  protestvovali ispred kabineta gradonačelnice Niša zbog toga što već pet meseci nemaju struje. Oni koji su u komentarima pisali da struja mora da se plati,  ne znaju da žitelji ovog naselja osim redovnih računa za utrošenu električnu energiju, treba da plate I milionska dugovanja koja nisu napravili, jer su u medjuvremenu kuće promenile vlasnika. Dodatni problem je I što se potrošnja za 24 domaćinstva evidentira preko 10 strujomera, pa, osim što se ne zna koliko je ko potrošio struje, veoma brzo se prelazi na skuplju tarifu, zbog količine isporučenih kilovata.

Znači, em im je natovaren na vrat stari dug koji oni nisu napravili, em kad imaju struju plaćaju je skuplje.

Što se tzv “starog duga” tiče:  “Stav jedan člana 378. Zakona o obligacionim odnosima kaže da je svako zastarivanje vezano  za period od godinu dana, a odnosi se na klasične potrošače koji, na primer, električnu energiju koriste da namire svoje sopstvene potrebe potrebe svojih domaćinstava“, kaže Jovan Ristić, pravnik u Udruženju za zaštitu potrošača „Efektiva”.

Stanovnici naselja “12. Februar” kažu da žele da se njihov decenijski problem reši sistemski – da svako domaćinstvo dobije svoj strujomer I da svako bude odgovoran za plaćanje svog računa.

Odgovorni iz elektrodistribucije poručuju da je za ugradnju strujomera potreban dokaz o legalizaciji objekta.

Šta sa onima koji su predali zahtev za legalizaciju, a Grad još ništa nije uradio po tom  pitanju?

„Struju nemamo od maja meseca, sada je već oktobar, obećavaju nam i ništa. Tu gde mi živimo su stanovi, nisu privatne kuće. Moja i još dve kuće su otkupljene i legalizovane, to je naše vlasništvo. Sad nam traže da ponovo legalizujemo kuće, jer sada navodno legalizacija više ne važi.  Predali smo za legalizaciju još 2010. godine, a to nije rešeno do danas. Neka nam oni priključe naših 28 kvadrata koliko imamo, mi za to plaćamo porez“, kazala je Anđelka Vučković, jedna od žiteljki naselja “12. Februar” za Niške vesti.

Iz izjave gradonačelnice, ispada da Romi hoće da troše, a neće da plaćaju. Da, stanovnici “12. Februara”  primaoci socijalne pomoći  – od 100 ljudi koliko tamo živi više od polovine su deca, puno je starih I bolesnih, najmanje je radno sposobnih ljudi, dakle, oni treba da plate tzv “stari dug” ,da plate legalizaciju svojih kućeraka I da plate potrošenu skuplju struju jer dele brojilo sa komšijama.  I kad sve to isplaćaju, možda će svako domaćinstvo dobiti svoje brojilo I moći da kontroliše svoje troškove!!!!

Da podsetimo, zahtevi žitelja naselja “12. Februar” koji su posle protesta ostavljeni  gradonačelnici na portirnici glase:

– Po ubrzanom postupku da se stanovnicima priključi struja

– Dok se radi na sistemskom rešenju za ovaj problem koje će se napraviti čim se usvoje izmene Zakona o ozakonjenju objekata, svakom domaćinstvu dati brojilo za struju

– Za svaku porodicu obezbediti da minimum jedan član porodice koji je radno sposoban dobije posao kako bi rešenje problema bilo održivo

Do tada, oni čekaju najavljeni razgovor sa gradonačelnicom Draganom Sotirovski I predstavnicima Elektrodistribucije,  čekaju formiranje nove vlade Republike Srbije koja treba da donese izmene zakona o legalizaciji i sve to u mraku, bez struje.

U trenutku objavljivanja ovog teksta žitelji naselja 12 februar, dobili su poziv za sastanak u kabinetu gradonačelnice za 13.10.2022.godine.

“Projekat „Romski život kroz naš objektiv!“ se realizuje je u okviru Programa malih medijskih grantova koji finansira Ambasada SAD a administrira Media i Reform Centar Niš. Stavovi, mišljenja i zaključci izneseni u projektu nužno ne izražavaju stavove MRCN i Ambasade SAD već isključivo autora.“

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *