Vesti Vesti

Besplatni kilovati siromašnima i ove godine!

Socijalno ugroženi građani opet će od države dobijati subvencije za struju. Povećani limiti za dozvoljenu mesečnu potrošnju. Uvedeno i pravo žalbe građana. NAJSIROMAŠNIJI građani ponovo će moći da dobijaju besplatne kilovate od države jer je Vlada Srbije usvojila juče Uredbu o energetski zaštićenom kupcu. Tako su uklonjeni nedostaci prethodnog rešenja koje je oboreno na Ustavnom sudu.

Novim aktom su povećani limiti mesečne potrošnje. Tako su građani mogli da potroše samo dva puta više od dodeljenih besplatnih kilovata, inače su gubili pravo na ovu subvenciju. Sada je granica povećana na četiri puta od dozvoljene struje bez naknade.

Novom uredbom definisano je da se svi korisnici novčane socijalne pomoći i dečjeg dodatka sa rešenjem o pravu i računom za električnu energiju ili gas, obraćaju lokalnim samoupravama. Ostali siromašni građani status o socijalnoj ugroženosti, kao i do sada, dokazuju pred lokalnom samoupravom.

Od noviteta je uvedena dvostepenost sa pravom žalbe, a povećanjem limita povećava se broj kupaca koji će stečeno pravo na umanjenje ostvariti čak i u mesecima uvećane potrošnje, ukoliko se greju na električnu energiju. Uredbom je regulisano i to da ugroženi kupac, kome obustavom isporuke struje ili gasa može biti ugrožen život ili zdravlje zbog zdravstvenog stanja, stiče to pravo na osnovu medicinske dokumentacije. Jedno domaćinstvo može da bude korisnik oba prava ako ostvari oba statusa.

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *