Vesti Vesti

Akcioni plan za efikasniju integraciju Roma, bez konkretnog datuma usvajanja

Inkluzija Roma i Romkinja, bolje obrazovanje, lečenje i zapošljavanje, kao i adekvatni uslovi stanovanja glavni su ciljevi Vladine Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Republici Srbiji za period od 2016. do 2025. godine.

Ovo su glavni zaključci današnjeg sastanka, kojim je u ime potpredsednice Vlade prof. dr Zorane Mihajlović predsedavao državni sekretar Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Miodrag Poledica. Na sastanku je dogovoreno da u prvoj fazi bude obrazovana ekspertska Radna grupa kako bi se tekst Akcionog plana usaglasio sa tekstom usvojene Strategije za socijalano uključivanje Roma i Romkinja.

Odlukom Vlade Srbije potpredsednica Vlade prof. dr Zorana Mihajlović koordinira aktivnostima državnih institucija usmerenih ka efikasnom sprovođenju socijalnog uključivanja Roma i Romkinja, a što će biti obezbeđeno kroz primenu Akcionog plana.
Akcioni plan za sprovođenje usvojene Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Republici Srbiji za period od 2016. do 2025. godine treba da jasno definiše aktivnosti, rokove, finansijske izvore, kao i nadležnosti relevantnih institucija koje će učestvovati u realizaciji Strategije. Time će se obezbediti institucionalni kapaciteti sa ciljem unapređenja života Roma i Romkinja u Republici Srbiji.
Sastanku su prisustvovali: Nenad Ivanišević, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Suzana Paunović, direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava, Ivan Sekulović, menadžer Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva i Orhan Usein, lider Akcionog tima za inkluziju Roma Saveta za regionalnu saradnju.

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *