Vesti Vesti

32 romske porodice dobile stanove

Kako navodi RTS šef kancelarije Evropske unije (EU) u Srbiji Majkl Davenport i predstavnici grada Beograda uručili su ključeve i ugovore za korišćenje 32 socijalna stana romskim porodicama.

Stanovi različitih veličina nalaze se u Mislođinu, u opštini Obrenovac, i dodeljena su na doživotno korišćenje romskim porodicama koje su raseljene iz beogradskog naselja Belvil i ispod Gazele u montažne kuće u Makišu, Resniku, Kijevu i Jabučkom ritu.Dve zgrade u Mislođinu, u koje su smeštene 32 romske porodice, izgrađene su zahvaljujući donaciji EU vrednosti 575.000 evra, a izgrađene su u roku od 200 dana, dok je grad Beograd obezbedio dozvole za gradnju, uređenje lokacije i povezivanje zgrada na infrastrukturne priključke.

Prilikom uručenja ključeva, Davenport je rekao da su stanovi izgrađeni u okviru projekta „Sagradimo dom zajedno“, u okviru koga je do sada stambeno obezbeđeno 110 romskih porodica sa 512 članova.

Prema njegovim rečima, Grad Beograd ima posebnu obavezu da nađe stambeno rešenje za sve građane iz neformalnih naselja, kao i da će EU učiniti sve da kroz projekat pomogne u tome, i to ne samo Romima, već svim ranjivim grupama.

„Projekat finansira EU sa 3,6 miliona evra, u saradnji sa gradom. Znamo da stanari sada žive mnogo bolje i sigurnije. To je osnovni razlog zbog koga je EU odlučila da finansira i nastavak ovog projekta, kako bi još 50 porodica dobilo siguran i bezbedan krov nad glavom“, rekao je Davenport.

Više informacija na link

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *