Vesti Vesti

100 miliona evra za Romsku fondaciju za Evropu!

Nakon tri dekade podrške Romima, Fondacija za otvoreno društvo je opredelila 100 miliona evra za Romsku fondaciju za Evropu koja ima sedište u Briselu na čelu sa Željkom Jovanovićem.

Opredeljenje 100 miliona evra ovoj Fondaciji najavio je Aleksandar Soros: „Sa novom generacijom izuzetnih romskih lidera koji određuju strategiju i prioritete finansiranja, uveren sam da će nova fondacija biti dinamična snaga—posvećena ostvarivanju punog potencijala Roma i prevazilaženju duboko ukorenjenih barijera sa kojima se suočavaju. Učinićemo sve što možemo da podržimo fondaciju i njeno vođstvo u misiji koja će biti od koristi ne samo Romima, već i Evropi u celini.“

Takođe, izjavio je i da će nova Romska Fondacija za Evropu raditi sa romskim grupama na Zapadnom Balkanu, Istočnoj Evropi, Španiji, Italiji i Nemačkoj. I da će novu Fondaciju predvoditi Željko Jovanović, koji je od 2010. godine rukovodio Kancelarijom za romske inicijative Fondacije za otvoreno društvo.

Željko Jovanović, izjavio je: „Radićemo sa svima onima koji mogu da unaprede našu misiju – da kombinujemo izborni i ekonomski potencijal najveće manjine u Evropi sa glasom njenih najverodostojnijih zagovornika, saveznika koji nas podržavaju i uticajnih prijatelja. Naš cilj će biti da izgradimo osnovu koja ne samo da donosi pozitivne promene za Rome, već i doprinosi evropskoj budućnosti zasnovanoj na pravdi i pravičnosti.“

Dok je Mensur Haliti, jedan od lidera nove Fondacije, izjavio: „Ovo nije samo izvanredno; to je i smelo obećanje koje prevazilazi valutu. Ovde smo da ojačamo romski identitet, pokrenemo ekonomski rast, osnažimo obrazovanje i uvedemo novu eru romske politike u Evropi.“ I dodao da „Veličina ove prilike je ogromna, ali dolazi sa velikom odgovornošću. Na sreću, nova Romska fondacija za Evropu i njena pridružena transnacionalna mreža predstavljaju moć najsamoopredeljenih Roma, prijatelja i saveznika – nepokolebljivih u svojoj posvećenosti da pojačavaju glasove Roma i podstiču transformativne inicijative koje će promeniti tok života Roma u celoj Evropi.

Naš pokret Opre Roma Srbija, kao deo transnacionalne mreže pokreta i entiteta koje je podržavala Kancelarija za romske inicijative, a sada nova Fondacija smatra da je ovo presedan koji će postaviti preduslove za nezavisnu romsku politiku. Ovo je istorijski trenutak, jer nam ovakva odluka uprave Fondacije za otvoreno društvo daje jasan signal da u romskoj zajednici vide potencija koji će biti pokretač promena na Evropskom tlu. Takođe, ovo nam je i jasan signal da najveći privatni donator i filantrop u romskom vođstvu vidi zrelost, odgovornost i kapacitet koji je izgrađen u prethodnih 10 godina kroz Kancelariju za romske inicijative, za preuzimanje inicijative i borbe u romske ruke.

Ovo će biti po prvi put da će jedna Fondacija biti vođena od strane Roma uz svu podršku prijatelja Roma. Ovo nam uliva nadu da će nezavisni romski glas postajati sve jači i da vreme uspona Roma dolazi. Opre Roma!

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *