Život Roma-Rromano dživdipa

Pomoć za IRL i povratnike iz Readmisije kroz novootvorenu kancelariju u Niškoj Banji

Beogradski fond za političku izuzetnost, Liga Roma i Gradska opština Niška Banja sa zadovoljstvom najavljuju pokretanje projekta “Uspostavljanje stambene i finansijske autonomije Roma povratnika i interno raseljenih lica kroz saradnju na lokalnom novou” koji je finansiran od Evropske Unije.

U okviru projekta biće realizovane sledeće aktivnosti:
• Otvaranje lokalne kancelarije u Niškoj Banji. Osnovni zadatak kancelarije je da bude dostupna svim potencijalnim korisnicima projekta u pružanju informacija vezanih za projektne aktivnosti kao i pružanju pravne i drugih pomoći.
• Procena potreba tržišta rada u Nišavskom, Jablaničkom i Topličkom okrugu, tj. potrebe za uslugama i radnom snagom. – Cilj je identifikovanje najmanje 20 kompanija zainteresovanih za našu ciljnu grupu.
• Pravljenje baze podataka o povratnicima i interno raseljenima kao i izrada socijalnih karti Roma i interno raseljenih lica u opštini Niška Banja. Cilj je izrada najmanje 100 socijalnih karti.
• Uspostavljanje saradnje između opštine Niška Banja, BFPE, Privredne komore Srbije, Regionalne privredne komore Niš i zainteresovanih kompanija i preduzetnika za zapošljavanje korisnika projekta.
• Projektom su predviđene 2 vrste obuka: a) Obuka iz bezbednosti i zaštite na radu, i b) Program drugog treninga će se bazirati na nalazima analize potreba tržišta rada u regionu grada Niša. Obuke će biti prilagođene sposobnostima, kvalifikacijama i veštinama identifikovanih povratnika i raseljenih lica. Cilj ove aktivnosti je da najmanje 110 povratnika i IRL budu obuhvaćeno ovim obukama.
• Specifičnost ovog projekta je angažovanje povratnika i interno raseljenih u popravci njihovih kuća ali i kuća drugih povratnika i interno raseljenih. Cilj je da najmanje 40 povratnika i IRL bude radno angažovano na rekonstrukciji kuća.
• Popravka kuća povratnika i interno raseljenih lica. Cilj je da se rekonstruiše najmanje 30 kuća.

Ovaj Tv paket je deo projekta „Život Roma – Rromano đivdipa“ koji je sufinansiran sredstvima iz budžeta grada Niša, na osnovu konkursa za sufinansiranje medijskih sadržaja u 2019.godini.

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *