Vesti

Besplatna pravna pomoć – 0800 108 208

Produkcija Roma Vorld je od strane Evropske konsalting grupe iz Beograda, koja se nalazi na čelu konzorcijuma zaduženog za sprovođenje Projekta Evropske unije „Zaštita i unapređenje imovinskih prava interno raseljenih lica, izbeglica i povratnika na osnovu sporazuma o readmisiji“, imala sastanak sa predstavnicima ovog projekta i dogovorila saradnju u realizaciji ovog programa. Prva aktivnost je i objava ovog teksta za koji smatramo da će mnogima biti od koristi ali i pripadicima romske zajednice koji imaju ovakav problem. Za više informacija posetite sajt  www.pravnapomoc.org ili pozovite besplatni br.telefona 0800 108 208.

Kancelarije se nalaze u sledećim gradovima:

Beograd – Francuska 5/5
Niš – Strahinjića Bana 8
Kraljevo – Hajduk Veljkova 1/2
Vranje – Vula Antića 25
Kosovska Mitrovica – Filipa Višnjića 4, kancelarija 4 (zgrada Trepče)
Gračanica – Kneza Lazara bb (Tržni centar, II sprat)

Projekat, u ukupnom trajanju od 24 meseca, predstavlja nastavak rada četiri projekta koji se realizuju od 2008. godine. Korisnici projekta su interno raseljena lica, izbeglice, kao i povratnici iz EU, na osnovu odredbi sporazuma o readmisiji između EU i Srbije. Projekat zastupa i štiti njihova imovinska prava pružanjem informacija, pravnih saveta i druge stručne pomoći, uključujući i zastupanje pred sudovima. Pravni zastupnici projekta pružaju usluge u saradnji sa obučenim pripravnicima i pravnim savetnicima. Projekat koordinira ove aktivnosti i upravlja njihovim radom, a sve aktivnosti finansiraju EU i Vlada Republike Srbije, u saradnji sa Kancelarijom za Kosovo i Metohiju.

U protekle dve decenije interno raseljena lica, izbeglice i povratnici iz Evropske unije na osnovu sporazuma o readmisiji součavali su se sa mnogobrojnim kršenjima osnovnih ljudskih prava, među kojima su bespravno oduzimanje ili okupacija imovine, diskriminacija Srba i ostalog nealbanskog stanoviništva u državnim preduzećima na Kosovu i Metohiji, nemogućnost adekvatnog pravnog zastupanja i ugrožavanje bezbednosti. Kancelarija za pravnu pomoć predstavlja kontinuirani napor Kancelarije za Kosovo i Metohiju uz finansijsku podršku Evropske unije da pruži pomoć ovim grupacijama u ostvarivanju svojih prava.

 Najmanje 60.000 imovinskih zahteva vezanih za raseljavanje Srba sa Kosova i Metohije od 1999. uključuje zahteve Srba čija je imovina oštećena, uništena ili nelegalno zauzeta.
 Do 85.000 srpskih porodica, uključujući mnogo raseljenih lica, moglo bi da izgubi svoju imovinu na Kosovu i Metohiji u katastarskom programu verifikacije koji vodi vlast u Prištini.
 Pravo na besplatnu pravnu pomoć koju pruža ovaj projekat ostvaruju raseljena lica ili lica koja polažu pravo na imovinu na Kosovu i Metohiji koja zbog finansijske situacije ne mogu da priušte pravno zastupanje ili koja zbog ograničenog pristupa pravosuđu na Kosovu i Metohiji ne mogu da ostvare svoja prava. Njima je na raspolaganju stručni tim koji se sastoji od starijih pravnih savetnika, mlađih pravnih savetnika i pripravnika. Pomoć koju Kanclerija pruža sastoji se od davanja pravnih saveta, zastupanja stranaka na sudovima u mestima porekla, pribavljanja dokumentacije izdate od strane državnih institucija u mestima porekla, kao i informisanje ugoženih i oštećenih o njihovim pravima.
 Od 705 advokata registrovanih na KiM, samo 23 (1,5%) su advokati srpske nacionalnosti. Najmlađi advokat srpske nacionalnosti je u ranim četrdesetim godinama.
 Pored rada sa strankama, Projekat radi i na trajnijem rešenju pravne podrške osobama kojima je pravna pomoć otežana ili uskraćena. Tim mladih talentovanih pravnika, poreklom sa Kosova, iz Hrvatske i BiH, radiće u Kancelariji sa vrhunskim pravnim stručnjacima čime će steći jedinstveno znanje i iskustvo kako bi mogli da nastave sa radom na očuvanju prava ugroženih. Ovi pripravnici, koji će pohađati obuku i na engleskom jeziku, steći će znanje ekvivalentno master programu i biće registrovani u advokatskoj komori.

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *