Vesti

Dan straha, linčovanja, … ZAŠTO?

Jučerašnji dan u Mitrovici na Kosovu i Metohiji je bio DAN linčovanja, uterivanja straha, „pokazivanje sile“ golorukom narodu u Mitrovici! Brutalna policijska  akcija je rezultirala hapšenjem direktora Kancelarije Vlade Republike Srbije za KiM Marka Đurića.

Takođe, na jednom od snimaka se vidi kako policajci prilikom upada u salu udaraju prisutne puškama, iako su oni već legli ili kleknuli na pod i digli ruke, lome invetar i lupaju novinarske kamere. Na kraju jednog od njih i kako specijalac napada kamermana „RTS“-a, iako on jasno daje do znanja da je medijski radnik.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je hapšenje Marka Đurića u Kosovskoj Mitrovici „brutalna provokacija, čin bezumlja i najteži kriminalni akt koji su prištinske vlasti sprovele na KiM“. On kaže da će odgovarati svi koji su učestvovali u „otmici Marka Đurića“, među kojima su i dve osobe srpske nacionalnosti.

„U petak 23. marta u 9.44, dakle više od 72 sata pre posete, Kancelarija za KiM u skladu s procedurom koja je uvek poštovana, obaveštava organe na Kosovu da će Marko Đurić doći na Kosovo. Inače, za Marka Đurća je potrebno 24 sata, za mene je potrebno 72 sata da se pošalje ranije obaveštenje. Ovde se ne traže dozvole, mi njih obaveštavamo. Đurić je u skladu sa sporazumima tri puta pre vremena uputio obaveštenje, dan posle toga ide drugo obaveštenje u 15 popodne, ista najava samo jedno ime dodato – Nikole Selakovića. Zatim stiže odgovor Prištine 25. marta pred ponoć, kažu, zato što nije na vreme podneto mi nismo u stanju da odgovorimo pozitivno na naš zahtev. Na to ide naš odgovor, gde mi govorimo da ćemo u skladu sa sporazumima i domaćim i međunarodnim pravom da će posetiti Kosovo i molimo da ne pokušavaju da izazovu korake i eskaliraju već tešku situiaciju“, rekao je Vučić.

izvor

 

Predsednik Kosova Hašim Tači pozvao je na smirenost, nakon privođenja direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića, i naveo da je policija postupila u skladu sa zakonima i svojim nadležnostima tokom hapšenja Marka Đurića.

„Ovaj slučaj ne treba da ugrozi komunikaciju koja je uspostavljena između Kosova i Srbije, dijalog između dve države i napore za normalizacijom odnosa, napore za dobrim međususedskim odnosima i pomirenjem između Kosova i Srbije“, zaključio je Tači, navodi se u saopštenju iz njegovog kabineta.

izvor

Zašto je uhapšen Marko Đurić iz ugla zamenika kosovskog premijera?

Zamenik kosovskog premijera i ministar spoljnih poslova, Bedžet Pacoli, izjavio je danas u Prištini, pre hapšenja Marka Đurića, da su srpski zvaničnici dužni da dolazak na Kosovo najave 72 sata ranije.

„Imali smo zahtev za dolazak nekih srpskih ministara na Kosovo. Prema sporazumu koji je postignut u Briselu, bilo koji dolazak političkih ličnosti na Kosovu treba da bude predmet prethodnih informacija i dozvola koje treba dobiti iz kosovskih krugova. To je bilateralno pitanje koje nismo nametali, već smo razgovarali u Briselu i složili se. Mi postupamo prema ovom sporazumu „, rekao je Pacoli.

Govoreći o šefu Kancelarije za KiM Marku Đuriću, Pacoli je rekao da njegove izjave „podstiču mržnju i ogorčenje među albanskim stanovništvom i da ne može da uđe na Kosovo kad mu je volja i bez dozvole kosovskih vlasti“.

izvor 

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini sinoć je razgovarala sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučičem i kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem o situaciji na Kosovu posle hapšenja direktora Kancelarije KiM Marka Đurića, i pozvala na nastavak dijaloga.

Današnji događaji u Mitrovici predstavljaju veliki korak unazad. Nadam se da će hladne glave preovladati omogućavajući smirivanje situacije. Ne postoji alternativa dijalogu i mirnom suživotu svih naroda na Balkanu, ističe ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat.

 

 

Postavljam pitanje zašto EU i Amerika direktno  ne osude linčovanje i brutalni policijski napad na goloruk narod?

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *